Episod 119 : Sakit Itu Rahmat

Ogos 1, 2009

“Dengan nama Allah berserta asma-Nya tidak akan mudharat sesuatu yang ada di langit dan bumi. Dan dialah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui” [Doa Nabi]

fever

Baru nak merasa, meraikan kesenangan selepas kelelahan menyelesaikan major project untuk graphic communication baru-baru ini.

Kebetulan sekeluarga sudah menempah penginapan di Palm Spring Resort, Massionette Suite, bersama keluarga belah mak. Package yang mak sendiri support.

Namun dalam masa yang sama sebelum melangkah keluar dari UIA, suhu menaik dan simptom demam terpapar.

Risau pula melanda, sudahlah post yang terbaru sebelum ini tentang H1N1, tiba-tiba saya demam yang ada potensi. Sakit tekak, sakit bahagian pinggang dan demam. Cuma batuk, muntah-muntah dan cirit birit tak ada.

Tetapi ada cerita yang lebih merisaukan saya.

Baca baki entri ini »

Advertisements

Episod 118 : H1N1 – Cegah Selagi Dapat

Julai 30, 2009

Mereka bertanya, “Ya Rasulullah, apakah perlu kami berubat?” Beliau menjawab, “Ya, wahai hamba-hamba Allah. Sesungguhnya Allah meletakkan penyakit dan diletakkan pula penyembuhannya, kecuali satu penyakit yaitu penyakit ketuaan” (Hadis Ashabussunnah)

utilization-review-1

“Kat dalam hospital mak dah banyak kes dah, semua makin teruk”, kata mak sambil memandu kereta Gen 2.

Saya senyap.

“Kitorang yang staf dan doktor semuanya dah mula ambil injection dah”, sambung lagi.

H1N1 semakin lama semakin merebak. Setakat ni tiada lagi penemuan ubat untuk pesakit H1N1. Di Seremban pula semakin meningkat tol pesakit yang menghidap penyakit ini. Dalam erti kata lain, tak boleh pandang remeh hal penyakit ni.

Baca baki entri ini »


Episod 93 : Jangan Kalah Di Medan Imunisasi

Mei 5, 2009

“Dan Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (kematian) seseorang apabila telah datang waktu kematiannya. Dan Allah Maha Mengenal apa yang kamu kerjakan” (Surah Al-Munafiqun : 11)

utilization-review-1

Disember lepas saya dikejutkan satu berita seorang junior sekolah saya, meninggal dunia kerana Tuberculosis Disease (TB). Malah yang lebih saya tak sangka, arwah Hanina Arif merupakan kakak kepada adik sebilik saya, M. Fakhri Hanif. Arwah juga merupakan seorang ahlijawatankuasa Badan Agama Dakwah Akhlak dan Rohani.

Baru-baru ini pula, saya sekali lagi dikejutkan dengan satu berita tentang pemergian seorang pelajar dari SMKA SHAMS, Negeri Sembilan kerana jangkitan kuman. Ada khabar memberitahu, arwah adik Muadz ini darahnya dijangkiti kuman, hingga satu peringkat sampai ke otaknya. Arwah adik Muadz juga seorang ahli badan dakwah di sekolahnya.

Alangkah sedihnya menerima hakikat ini. Mereka masih muda, namun, panggilan ilahi mendahului perjuangan hidupnya.

Hal ini membuatkan saya terfikir sesuatu.

Baca baki entri ini »


Episod 79 : Perubatan – Kerjaya Yang Bukan Sebarang Kerjaya

Mac 18, 2009

“Pertolonganmu terhadap orang lemah adalah sodaqoh yang paling afdhal” (Hadis Riwayat Ibnu Abi Ad-Dunia dan Asy-syihaab)

stetoskop

Jalanraya penuh sesak. Suasana musim tengkujuh tidak letih-letih menyebabkan jalanraya semakin licin dan berbahaya. Perjalanan ambulans ke hospital untuk transfer pesakit terpaksa mengambil tempoh yang agak lama sedikit.

Tiba-tiba satu insiden yang tak diminta-minta berlaku.

Pesakit tiba-tiba dalam keadaan kritikal. Di dalam ambulans, hanya Hayati, jururawat bahagian kecemasan bersama seorang pemandu dan seorang pembantu. Malangnya, ambulans itu bukan ambulans kecemasan.

Emergency, sambungkan talian pada Hospital!”, Hayati menjadi panik, segera meminta pemandu untuk menyambungkan talian.

Baca baki entri ini »


Episod 49 : Cabang Medik – Dunia Farmasi!

November 8, 2008

Daripada Usamah bin Syarik berkata: Ketika aku bersama-sama Rasulullah SAW, datang sekumpulan orang-orang Badwi, bertanyakan Baginda, apakah boleh kami mengubati penyakit. Jawab Rasulullah SAW: “Ya, wahai hamba-hamba Allah berubatlah kamu sesungguhnya Allah SWT tidak menjadikan sesuatu penyakit itu melainkan dijadikannya juga untuknya penawar melainkan satu penyakit sahaja”. Mereka bertanya apakah penyakit itu wahai Rasulullah? Baginda menjawab: “Tua”. (Riwayat Imam Ahmad)

medicine

Sekali-sekala waktu cuti ni ada waktu saya luangkan masa dengan mak on call di hospital pada waktu malam. Seronok rasanya atmosfera berada dalam dunia medik ni, walaupun saya tidak mengambil bidang ini. Lihat kiri kanan doktor yang berkot putih bersama dengan stetoskopnya. Berjalan dengan penuh confident.

Sewaktu saya berjalan bersama-sama dengan mak sebelum masuk dispensari farmasi, macam-macam department saya jumpa. Kadang-kadang pelik sangat nama tu.

“Oto..ri..no…langi..lari..lo”, saya cuba mengeja. Berkerut-kerut dahi.

“Otorinolaringologi!”, mak saya sebut dengan pantas. Ketawa saya. Panjang sangat perkataannya.

“Tu wad bahagian tekak, mulut & hidung”, mak beritahu.

Saya yang hanya berpakaian seperti orang lepas sembahyang berbangga berjalan dengan mak masuk satu kawasan ke satu kawasan yang dijaga oleh security guard, sedangkan orang lain tak boleh masuk, terlopong mereka melihat saya. Entah apalah dalam fikiran mereka agaknya. Special case!

Baca baki entri ini »