Episod 170 : Taking Architecture – Unprepared?

Februari 28, 2011

Dalam tempoh sebulan dua ini, kesempatan saya untuk menulis tidaklah banyak. Saya terlalu banyak memcari ‘review’ dan ‘assignment’, kerana semester ini saya mengambil kredit yang agak banyak. Tugasan juga terlalu banyak, jadi untuk tidak membiarkan blog Seni Kehidupan, saya selitkan jawapan (dalam Bahasa Inggeris) berdasarkan soalan yang ditanya menerusi emel, tentang dunia ‘architecture’. Syukran.


salam im Aisyah Fatihah.and insyaAllah.im going to take archi at GOMBAK.BUT im not sure if i can join archi because im not really good in design.but im really want to an architrect and im really love design.and to know how archi’s life in Gombak and as a new student what should we do to be the best student there?and what preparation i should do before enter Gombak?
Answer :

Wsalam Aisyah Fatihah.
It would be my pleasure to answer question like this. Well, situation like this always happens to students, especially for those who are ready to decide their choice for major course. Of course it wouldn’t be easy.
My answer is this : Aim your best mountain!

Episod 168 : Aku Arkitek Muslim [Part I]

Januari 6, 2011

“… senibina pun adalah anugerah Allah hasil kreativiti manusia ciptaan-Nya. Justeru, ia perlu saling diraikan antara satu sama lain selagi mana ia tidak bercanggah dengan syariat. Inilah keindahan Islam. Lagipun, ia adalah alat dakwah yang membawa makna yang cukup besar.” -Ust Ridhuan Tee

Dalam kita memahami senibina Islamik, perkara yang paling perlu kita fahami adalah terma islamik itu sendiri. Apakah yang dimaksudkan dengan islamik? Dan apa yang boleh dikaitkan dengan makna islamik itu ke dunia senibina?

Baca baki entri ini »


Episod 166 : Archi-Torture

Disember 21, 2010

“Dan apabila Kami berikan kesenangan kepada manusia niscaya berpalinglah dia; dan membelakang dengan sikap yang sombong; dan apabila dia ditimpa kesusahan niscaya dia berputus asa” [Surah Al-Isra’ :  83]

“Belajar Architecture ni memang tak ada life!” rungut seorang pelajar seni bina tahun pertama.

Baca baki entri ini »


Episod 162 : Seni Bina III : Arkitek Cinta Sejarah

Julai 28, 2010

“Dan apakah mereka tidak mengadakan perjalanan di muka bumi, lalu memperhatikan betapa kesudahan orang-orang yang sebelum mereka. Mereka itu adalah lebih hebat kekuatannya daripada mereka dan (lebih banyak) bekas-bekas mereka di muka bumi, maka Allah mengazab mereka disebabkan dosa-dosa mereka. Dan mereka tidak mempunyai seorang pelindung dari azab Allah” [Surah Al-Mu’min : 21]

“Dia bagi detail sangat. Padahal tak perlu pun nak tahu lagi mendalam, just focus tentang architecture”, kata seorang pelajar seni bina di dalam kelas History of Architecture.

Mungkin first impression terhadap subjek tersebut, kita menganggap subjek itu mengkhususkan soal seni bina zaman lampau, bagaimana struktur-struktur binaan dan proses perkembangan ilmu seni bina. Kita juga mungkin menganggap subjek demikian tiada unsur-unsur sosiologi, perihal undang-undang yang berkait dengan kronologi sejarah.

Nyata sekali itu adalah pemerhatian yang silap.

Baca baki entri ini »


Episod 156 : Salah Faham Tentang Seni Bina

Mac 19, 2010

Bismillahirrahmanirrahim..

Ada sebahagian dari lepasan SPM bertanya kepada saya tentang dunia seni bina @ arkitektur. Berikut adalah artikel yang sangat baik untuk para lepasan SPM ataupun yang akan meneruskan pengajian dalam Sarjana Muda, lebih tertumpu kepada bidang ini. Insya Allah, ia sangat memberi gambaran tentang bidang seni bina ini. Artikel ini saya petik dari blog akhi Afiq Shazwan, pelajar Master tahun 1 Royal Melbourne Institute of Technology, Australia.

******************************************

Senibina merupakan antara jurusan ilmu yang tertua di dunia. Sekiranya kita melihat senibina hanya sebagai aktiviti untuk membina ruang untuk kegunaan manusia, ianya boleh dikatakan keperluan asas manusia sejak azali lagi. Tanpanya, tiada tamadun manusia.

Namun ramai sebenarnya yang tidak mengetahui apa sebenarnya senibina. Bercakap sahaja tentang senibina, ramai akan berkata,

“Kerja arkitek melukis sahaja kan?”

Tempoh pengajian seorang pelajar senibina ialah minima 5 tahun. Bagi sesetengah pelajar, mungkin 6 tahun sekiranya dikehendaki bekerja selama 6 bulan atau setahun selepas tempoh 3 tahun pertama pengajian. Adakah mereka belajar melukis sahaja sepanjang 5 atau 6 tahun tersebut?

Secara logiknya, tidak. Mengapa ambil masa yang begitu lama (hampir sama tempoh dengan pelajar perubatan) untuk bergelar arkitek? Banyak lagi perkara yang perlu ada pada seseorang itu sebelum layak digelar arkitek, bukan sekadar melukis. Bahkan, orang yang pandai melukis pun tidak semestinya berjaya menghabiskan tempoh pengajian selama 3 tahun!

Baca baki entri ini »


Episod 142 : Soalan Tentang Professional Mukmin

Disember 6, 2009

salam..saya ali dari johor..saya dahulunya belajar di dalam bidang agama… saranan dari ayah saya yang berpikiran seperti saudara dia memberi cadangan kepada saya utk mendalami dalam bidang seni bina…saya berusaha dan mendapat temuduga di utm tetapi ditolak..atas dasar saya dari bidang agama…dikritik abes2an oleh pihak temuduga…mungkin ada sedikit sebanyak kesilapan sewaktu temuduga…tetapi disitu kita dapat lihat betapa tidak dibagi peluang terhadap org yang beraliran agama utk menceburi bidang yang laen…saya merasa agak terkilan dengan keadaan sedemikian..kita cuba utk mengeluarkan idea mungkin dari konsep yang berbeza..tetapi tidak dibagi peluang..saya akui tidak beberapa mahir dalam melukis..tetapi mengapa?..bagaimana kita hendak cuba membanu persepsi ini dimata sang penemuduga…tidak pandai melukis mungkin boleh dilatih…ilmu agama yang diperolehi oleh sang ditemuduga itu lebih bernilai atau ketidakmahirannya melukis itu yang dititik beratkan…apa pendapat saudara…

-Aligaban

Waalaikum salam w.b.t akhi Aligaban,

Sebelum saya menjawab persoalan saudara, saya memohon maaf atas keterlambatan dalam menjawab persoalan saudara dari sudut ini. Disebabkan projek seni bina yang bertambah-tambah, jadual menulis yang tak selari, ada sedikit kerumitan dalam menulis entri buat semester ini. Namun saya khabarkan pada saudara bahawa memang inilah kehidupan seorang pelajar jurusan arkitektur.

Terima kasih kerana sudi bertanya tentang persoalan ini, yang mengupas tentang PROFESSIONAL MUKMIN.

Baca baki entri ini »


Episod 114 : “Debaran Semakin Terasa”

Julai 17, 2009

“An architect is the drawer of dreams” [Grace McGarvie]

architect-image

Debaran ini semakin terasa.

Dalam keadaan bagaimana sekalipun, saya mesti teruskan. Untuk membukti, memberi dan menghargai.

Itulah matlamat hidup saya, setelah tersedar dari ‘kegelapan’. Tawaran biasiswa yang terbaru telah diupdate. Nilai kali ini semakin tinggi, persaingan di sini pula semakin kuat.

Sama ada peluang untuk belajar ke luar negara, atau biasiswa.

Baca baki entri ini »