Episod 76 : Keliru Memilih Masa Depan

“Allah menguji hambaNya dengan menimpakan musibah sebagaimana seorang menguji kemurnian emas dengan api (pembakaran). Ada yang ke luar emas murni. Itulah yang dilindungi Allah dari keragu-raguan. Ada juga yang kurang dari itu (mutunya) dan itulah yang selalu ragu. Ada yang ke luar seperti emas hitam dan itu yang memang ditimpa fitnah (musibah)” (HR. Ath-Thabrani)

“Aku bukannya minat melukis pun”, kata seorang rakan jurusan seni bina.

“Aku bukannya kreatif pun. Kalau kira-kira ni boleh la”, tambah seorang lagi.

career

Dalam keadaan suka duka menerima keputusan SPM, menjadi satu kebiasaan lepasan SPM konfius dengan pemilihan kerjaya. Barangkali terlalu banyak pilihan sehingga personaliti pun tidak nampak signifikannya setelah 11 tahun di alam persekolahan. Cita-cita lama entah hilang ke mana.

“Aku minat bidang seni ni. Apa ni.. Seni kulinari?”, kata seorang rakan yang sedang mengisi borang UPU.

“Ambil jelah. Asalkan ada seni”.

“Ey, tau tak seni kulinari tu apa?”, tanya saya tersenyum sinis.

“Seni kulinari ni seni masakanlah!”, dua-dua ketawa.

‘THE CONFUSE COMPLEX’

Kadang-kadang saya kasihan dengan pelajar yang dapat skor straight A, tetapi dapat kursus yang biasa-biasa, tak minat. Gara-gara tersalah isi borang, jadilah mangsa ‘lelong’ UPU dalam tawaran kursus-kursus yang kosong.

Sebenarnya, satu perkara yang normal jika konfius dalam situasi ini. Tetapi, lantaran begitu keliru inilah kadang-kadang tergopoh dalam membuat pilihan.

Dalam keadaan ini, tidak terlambat lagi pelajar lepasan SPM untuk mengenal diri. Di internet, banyak ujian-ujian personality career test yang diiktiraf dan dikaji. Dengan mengetahui secara mendalam signifikan dalaman, insyaAllah dapat memberikan keyakinan dalam membuat pilihan.

ASASI ATAU MATRIKS?

Yang paling biasa berlaku, ramai yang memilih matrikulasi kerana 2 sebab. Yang pertama ikut rakan-rakan lama. Yang kedua kerana masih tidak pasti. Tetapi awas, kerana masuk ke matrikulasi masih belum selamat untuk kerjaya. Jika dapat pointer yang rendah, bersiap sedialah disumbat ke kursus ‘lelong’.

Satu pesanan saya, bagi yang dapat keputusan SPM yang cemerlang, elakkan masuk ke matrikulasi kerana dikhuatiri kerana persekitaran baru menyebabkan usaha tidak sama seperti di sekolah dahulu, dalam erti kata lain, pointer rendah. Tetapi, jika anda yakin untuk dapat skor dengan baik di matrikulasi, maka digalakkan kerana matrikulasi boleh dikatakan jalan pintas ke peringkat Sarjana Muda.

spm3

Asasi pula adalah matrikulasi yang disediakan oleh pihak universiti. Melalui asasi, pelajar akan lebih fokus dengan pembelajaran yang dipilihnya. Contoh, asasi perubatan akan belajar lebih khusus ketika asasi, berbanding dengan matrikulasi KPM yang hanya terbatas pada pembahagian sains hayat dan sains fizikal.

DIPLOMA KE SARJANA MUDA VS ASASI/MATRIKS KE SARJANA MUDA

Ketika mengisi borang UPU, banyak tawaran yang menyediakan diploma. Ada yang masih keliru dan teringin nak belajar cepat. Perlu diingat di sini, seorang profesional mana ada nak belajar cepat-cepat. Kalau anda mengambil diploma, biasanya tiada asasi, terus belajar antara tempoh 3 atau 4 tahun. Sijil diploma layak untuk bekerja.

Jika anda berhasrat untuk terus belajar ke peringkat sarjana muda JANGAN pilih diploma. Setelah selesai graduasi, ada tempoh paling kurang 6 bulan bercuti sebelum belajar ke peringkat sarjana muda. Ada kursus sarjana muda yang menetapkan pointer tertentu untuk meneruskan pengajian. Kursus sarjana muda sambungan diploma kebiasaannya akan dibahagi setengah tempoh pengajiannya.

Jadi, tempoh pengajiannya sebenar lebih lama jika menyambung pengajian berbanding bermula dengan asasi/matrikulasi.

Bagi yang mengambil asasi/matrikulasi, sijil ini tidak diterima untuk melayakkan anda bekerja. Anda akan terus ke pengajian universiti pilihan bagi matrikulasi, universiti tertentu bagi asasi.

KEKELIRUAN MEMILIH BIASISWA

Ramai yang salah faham bahawa biasiswa ditawarkan sebagai hadiah untuk pelajar cemerlang. Sebenarnya biasiswa memang ditawarkan kepada pelajar yang mendapat keputusan cemerlang DENGAN kontrak bekerja dengan syarikat yang menawarkan biasiswa itu dalam tempoh tertentu (ada sehingga 10 tahun). Jangan buntang mata dengan tawaran yang biasiswa yang begitu tinggi kerana dikhuatiri setelah grad, anda bekerja sampai tengah malam.

Biar bersusah-susah dulu baru senang. Bukan bersenang-senang baru rasa susah!

Pilihlah biasiswa MARA atau JPA. Bagi jurusan perubatan dan kejuruteraan, anda akan mengikat kontrak dengan bekerja di bawah kerajaan dalam tempoh tertentu di bawah tajaan JPA. MARA tidak perlu ikat kontrak, BONUS!

Bagi yang ingin dapatkan biasiswa, teruskan ghairah mencari peluang-peluang biasiswa ini. Kebanyakannya bakal pemilik biasiswa akan ditemu duga. Mulakan menguasai kemahiran ketika ditemu duga.

Biasiswa ini biasanya ditawarkan oleh syarikat tertentu bagi mengisi tenaga pakar sebagai employee mereka kelak. Persaingan sangat sengit. Kebiasaannya mereka menghantar pelajar-pelajar tajaan ini ke luar negara.

Bagi jurusan seperti saya ini, seni bina, tiada syarikat yang memerlukan orang macam kami. Hehe. Arkitek bekerja dengan syarikat kecil. Hanya satu sahaja biasiswa yang menawarkan, iaitu JPA. Ini duit rakyat ya.

DALAM NEGARA VS LUAR NEGARA

Sebenarnya pemilihan antara dalam atau luar negara adalah terpulang pada persediaan diri. Ada yang kerana dapat tawaran luar negara, walaupun kursus yang tidak diminati, dia tetap pergi. Ada juga yang tidak mahu kerana tak mahu pisah dengan keluarga. Saya menegaskan tawaran luar negara tak semestinya lebih baik dari dalam negara.

Kita ambil satu contoh, jurusan perubatan. Di Malaysia sebenarnya sistem perubatan kita sangat bagus. Di Universiti Malaya (UM), pelajar perubatan mesti mendapatkan pointer sekurang-kurangnya 3.8 CGPA, atau dihantarkan keluar negara. Di UKM, negara jurusan pergigian, negara kita pernah diiktiraf antara yang terbaik di peringkat antarabangsa.

Maka, tidak perlu terlalu mengidamkan luar negara.

Tetapi, bukanlah bererti saya tidak setuju. Ke luar negara bagus sebenarnya memberikan kita perspektif dan suasana baru di negara orang. Ketika itulah anda akan mengenal rasa sebagai masyarakat minoriti. Saya pernah dengar bekas pelajar luar negara menceritakan, terutama di negara-negara white skin, ketika itulah mereka merasakan perlu wujudnya suasana Islam bagi pelajar-pelajar.

Ia mengukir pelbagai pengalaman yang indah.

Untuk merasakan persekitaran ini, cuba-cubalah melayari blog sahabat-sahabat yang berada di perantauan. Tanya pendapat. Jika bersedia, buat yang terbaik di peringkat A level/Ausmat/International Baccelaurate (IB) dan sebagainya.

BUATLAH YANG TERBAIK

Kerana anda sahaja tahu signifikan kenapa anda berada di bumi ini. Anda sahaja yang memahami apa tuntutan, tanggungjawab, anda terhadap keluarga, bangsa dan agama.

Jangan tersilap.

Kerana saya juga keliru ketika keadaan ini dahulu. Saya juga cuba menilai siapa saya ketika itu. Saya juga hampir tersilap memilih kerjaya, (baca episod 11).

Jadilah pelita umat. Sedarilah kekhalifahan kita.

spm2

Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para Malaikat: “Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi.” Mereka berkata: “Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerusakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?” Tuhan berfirman: “Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui.”(Surah Al-Baqarah : 30)

p/s : perbetulkan saya andai tersilap. Silakan bertanya.

About these ads

199 Responses to Episod 76 : Keliru Memilih Masa Depan

  1. nurazah fathirah berkata:

    kulinari best!
    apapun syukran :)
    post yang banyak membantu~

  2. aireensamirah berkata:

    Pilihlah biasiswa MARA atau JPA. Bagi jurusan perubatan dan kejuruteraan, anda akan mengikat kontrak dengan bekerja di bawah kerajaan dalam tempoh tertentu di bawah tajaan JPA. MARA tidak perlu ikat kontrak, BONUS!

    cuma nak betulkan sedikit ye disini..
    bila kita ambil biasiswa JPA, kita memang ada kontrak,,tetapi andai selepas kita grad, dlm satu tempoh masa kerajaan tidak memanggil kita utk berkhidmat, maka, kita bebas utk bekerja di mana-mana..mungkin bg jurusan medik agak sukar la sebab negara kekurangan doktor..

    mara or jpa..
    persoalan yg sukar utk dijawab bila ditanya..
    pd sy, dua2 ada pro and cons..
    tak jauh bezanya..

  3. Arifah berkata:

    Salam bro..
    kalo mcm saye neh medic xminat…engin pon xminat..
    nak amik ape yep?????
    hahah…(n_n)v

  4. HambaAllah berkata:

    salam..

    kepada cik Arifah:
    amiklah subjek agama.. siapa lagi yg nak menggalas beban ni kalo bkn kita..

    Anyway, entri yg bagus sebagai muhasabah diri kepada sahabat2 yg baru mendapat result SPM..

    bagi yg sedang memilih course, jgn fikirkan diri sendiri sangat.. Fikirkan org lain dlm membuat sesuatu keputusan kalo nak berjaya dunia akhirat..

  5. aireensamirah berkata:

    salam..
    kpd arifah..
    jgn sempitkan fikiran pd medik dan engineering saja..
    saya selalu tekan kan pd adik2 dan ibu bapa, bukan medik dan engineering saja kos yg ada dlm dunia ni..
    cuba buka fikiran..
    kenali minat awak then cari kos yg sesuai..
    bnyk kos ada sekarang ni..mcm sy bila nak amik kos sains aktuari, semua org dok tanya2..ape kos ni??nape tak amik medik??tak minat medik ke?? sy tahu kalau sy amik medik@engineering, tak ada or akan ckp apa2, org akan angguk2, “hebat budak ni”..tp sy tak nak amik kos yg sy tak minat.. follow your passion..
    persepsi org malaysia masih lg terkonkong antara engineering n medik sedngkan lg kos2 yg bagus dan menjamin masa depan selain dua kos ni..
    jgn terikat dgn persepsi ni..
    sila2 la lawat blog sy ye kalau2 berminat nak tahu pasal sins aktuari..hehe..(akmal, minta laluan promote blog ye :D )

    pd sy bidang agama ni elok diambil pd yg betul2 minat, sebab kalau tak minat, takot ambil sekadar terpaksa sebab dah tak ada pilihan, nanti akibatnya tak ada penghayatan, hanya sekadar dpt kan ijazah je..
    maksud sy ni belajar secara formal dan belajar utk kerjaya, tapi menuntut ilmu fardu ain tu wajib ye..

    ambil subjek berkaitan art such as political science, sejarah, ekonomi dsb (kalau minat la)..Islam perlukan org mcm ni skrg..

  6. Akmal Hakim berkata:

    Arifah ni pelajar Architecture tahun 1 di UIA.

    Tak memasal..

  7. Arifah berkata:

    hehhe..
    THREAT DETECTED!!!!
    (n_n)v

  8. aireensamirah berkata:

    erk..
    tipah tertipu..

    xpe2..
    tu bukan utk arifah..
    utk adik2 yg lain ye..
    jadi aktuari!
    yay!

  9. abg grimis berkaca mata biru berkata:

    salam… sy bersetuju dgn pendapat kita tidak perlu rigid dgn medic dan engineering… sebab kita perlu memilih dgn kondisi luaran dan dalaman kita…klau perlu melibatkan kondisi org lain itu pilihan kita… pilih dan pilih.. JGN lupa pula pada yg maha kuasa..minta yg terbaik untuk diri kita..insya Allah…ade petunjuk untuk kita …

  10. johan berkata:

    saya nk tanye nie….

  11. emilia fatin berkata:

    salam…
    u rasa better i amek course tesl or nursing?
    mase dpn mane yg lebih cerah

  12. Akmal Hakim berkata:

    TESL atau NURSING. Dua-dua adalah subjektif.

    Jika ‘u’ tanya ‘i’ masa depan mana yang lebih cerah, saya cakap dua-dua tak cerah masa depan. Terima atau tak?

    Cuba tanya pada cermin.

    Rasa-rasanya cermin pun pecah nak jawab soalan ni.

    Mana-mana course sekalipun, tak ada yang mencorakkan masa depan kita. Walaupun hakikatnya itu course yang profesional.

    Yang mencorakkan diri kita sendiri. Cerah atau tak.

    Soalan ni macam berbunyi begini,
    “Makan nasi atau roti, mana yang mengenyangkan?”

    Saya bukan kaunselor.

    Dan soalan ini juga bertanyakan saya seolah-olah saya lebih daripada kaunselor, sudahlah orangnya tak kenal, soalannya pun kelakar.

    Maksud saya SANGAT KELAKAR.

    Maaf jawapan yang agak sinis ini. Tetapi, satu sahaja yang ‘i’ dapat jawab, ‘u’ sahaja yang mengenal diri ‘u’. ‘u’lah yang menentukan masa depan ‘u’ cerah atau tak. Bukan pada kerjaya.

    Jika ‘u’ tanya ‘i’ beza NURSING atau TESL, boleh lagi ‘i’ jawab. Bab masa depan, maaf. ‘i’ tak tahu.

    Wallahu a’lam.

  13. hiedayah berkata:

    pehal nie tekak jer.. relax r x lari gnung dikejar…

  14. Cik Suri berkata:

    artikel niy sgt mmbantu,sy mtk izin copy ye.tq.

  15. tlg_sy berkata:

    sy pelajar asasi.
    br je tamat program.
    cgpa sy xmencapai 2 pointer
    sy da amik borang upu lepasan matrikulasi/asasi/stpm.
    ade ke peluang nk sambung degree neyh?
    n cmne sy nk sambung pengajian sy?
    buntuuu..
    arghh!!

  16. Akmal Hakim berkata:

    Saudara,

    Jangan bersedih, jangan buntu. Setiap penjuru ada jalan penyelesaian. Sebenarnya bukan saudara seorang sahaja yang dapat pointer bawah dari 2 CGPA. Malah ramai lagi.

    Tetapi yang membezakan jurang antara itu adalah, USAHA selebihnya.

    Maksud saya begini, dengan pencapaian sedemikian, mungkin saudara masih ada peluang dengan syarat saudara perlu mencari nombor dan menghubungi pihak admission & records dari kebanyakan universiti untuk mempertimbangkan pencapaian saudara.

    Sebagai tambahan, saudara masih lagi ada bonus jika masih ada pencapaian kokurikulum. Jangan risau.

    Teruskan berusaha kerana saudara berada dalam competition lingkungan saudara. Jika beruntung, saudara dapat.

    Banyakkan berdoa. Faiza azamta, fatawakkal ilallah (setelah berusaha, maka bertawakallah)

    Barangkali keadaan pointer yang rendah hanyalah satu tembok. Tapi disebalik itu, mungkin tersimpan daya membara untuk membalas pointer yang lebih tinggi, atau kemahuan yang lebih tinggi.

    Yang paling penting, carilah kerjaya yang paling sesuai dan kena dengan minat.

    Selamat berjaya, teruskan berusaha!

    wasalam..

  17. tlg_sy berkata:

    THX
    sy da call admin
    dye cakap tue syarat am sumer univ.
    mcm xda harapan jew
    tp dye still suruh sy cuba
    but
    sy takowt
    if xdpt degree
    sy nk sambung diploma ar?
    mane nk apply?
    klu bley xnak la ipts
    nk ipta
    huhuhu

  18. Akmal Hakim berkata:

    Dalam keadaan ini saya tak berapa pasti.

    Kondisi ini, tetapkan bahasa saudara dalam peringkat ‘tiada apa pilihan’ daripada saudara berada dalam kondisi ‘tidak akan dipilih’.

    IPTA atau IPTS, itu adalah perkara asas. Struktur pembelajaran tidak banyak beza. Yang beza hanyalah dari aspek kewangan. Kewangan pula saudara boleh meminjam dari mana-mana pihak yang tertentu.

    Teruskan berusaha untuk dapatkan maklumat, sebaiknya berhubung terus dengan pihak admin untuk pertimbangan. Jika tidak, samada saudara mengambil diploma, menggunakan sijil SPM saudara di IPTA lain, atau saudara mengambil kursus politeknik dengan kelayakan sijil.

    Wallahu a’lam.

  19. Akmal Hakim berkata:

    p/s : tak taulah plak saudari rupanya~

  20. umairah berkata:

    salam..
    saya inginkan ptolongan dari kalian:
    sy skrng blaja di politeknik dgn jurusan tourism management, baru2 ni dapat offer uitm dalam jurusan dip.in culinary art.. saya buntu sama ade nak teruskan pngajian atau beralih ke uitm??

    2,2 course ni saya minat.
    saya nak mintak pandangan kalian.. tq. salam

  21. Akmal Hakim berkata:

    Wsalam @ umairah
    Untuk menjawab pertanyaan ini, saya tidak mendapat maklumat dari saudara tentang persediaan saudara dari segi kewangan. Maka saya menjawab pertanyaan saudara dengan mengabaikan keperluan kewangan di sana.

    Lebih fokus pada kepentingan persijilan yang akan saudara Umairah ambil kelak.

    Tak kiralah samada saudara mengikuti hotel atau tourism management di peringkat politeknik, saudara hanya akan ditawarkan sijil (saya tak dapat maklumat yang ada kemungkinan ada diploma di politeknik). Sijil politeknik saudara boleh diterima di mana-mana institusi tourism atau hotel. Namun, kebarangkalian untuk saudara mendapat tempat agak susah. Mungkin saudara boleh rasa senang dengan pembelajaran saudara, namun lebih baik kita ‘consider’ masa depan.

    Di UiTM menawarkan seni kulinari yang sangat baik. Saya mempunyai saudara diploma seni kulinari yang belajarnya dan kualitinya begitu baik. Dia malah pernah ditawarkan khidmat menyediakan masakan untuk jemaah haji, dalam masa yang sama berpeluang ke Mekah untuk menunaikan haji!

    Berbanding sijil, diploma adalah lebih terjamin dan lebih ‘market’. Malah dengan ada diploma saudara berpeluang untuk mengalami praktikal bekerja di syarikat pada akhir semester. Saudara juga bebas untuk meneruskan pengajian saudara ke peringkat ijazah dengan lebih mudah.

    Apa salahnya nak tukar ke UiTM dari politeknik. Suasananya berbeza, kualitinya pun berbeza. Orang yang bijak menempatkan dirinya terbaik ke suasana yang paling diingininya yang pada saya sudah tentu saudara dikalangannya. Tentukan taraf saudara, arah tuju masa depan saudara dan rakan-rakan yang saudara akan dampingi, insyaAllah saudara akan temui jalannya. Lebih baik, kita minta petunjuk dengan beristikharah, kerana Dia yang menentukan rezeki kita..

    Wallahu A’lam.. :)

  22. wardah berkata:

    tolong saye. saye buntu.sayer lajar mtrikukasi dpt pointr 3.5 sem1 msalhnye parents saye tingin sngat mlhat saye jadi doktor perubatan. tapi macam x lyak je dgn pointr saye ni

  23. Akmal Hakim berkata:

    @ wardah,

    “Saya dah di depan dah ni, nak pecut, tapi saya tak tahulah layak ke tak menang ni..”, kata seorang pelari pecut yang menghampiri garisan penamat.

    Em, saya nak menjawab panjang lebar pun tak boleh sebab maklumat soalan pun saya tak dapat anggarkan, jadi saya hanya menjawab skop persoalan saudari. Saya menganggap saudari mempersetujui keinginan ibubapa saudari.

    Ada sesetengah universiti menerima pelajar minima 3.5 CGPA untuk bidang perubatan. Contohnya di USIM. Tetapi saudari boleh cuba ‘meninjau’ minimum requirement universiti-universiti yang ditawarkan setelah matrikulasi di laman web mereka.

    Ada juga kursus-kursus adik beradik seperti farmasi dan sains kesihatan bersekutu jika cita-cita ke medik tidak kesampaian.

    Kebetulan Ustaz Hasrizal(saifulislam.com) ada menulis isu ‘ibubapa vs cita-cita’ baru-baru ini, saudari boleh klik di sini :

    http://saifulislam.com/?p=7307

    Sekian wassalam.

  24. suraya berkata:

    saya lepasan asasi tapi masalahnyer saya punyer CGPA 3.3 jer..saya minat sains.. tapi masalahnyer untuk degree ape course yang sesuai untuk saya? sebab untuk dentist atau farmasi semuanya kene 3.5 and above.. adeiii saya buntu

  25. Nana berkata:

    Slm. Sy memang keliru ttg masa dpn sy. Sy nak kongsi dgn someone yg pakar tp tak tahu dgn siapa. Sy lepasan SPM and now tgh ambil lesen. Masa SPM, sy ambil course Sains Tulen. Sebenarnya, sy taklah minat sgt tp semua ini sekadar tuah sy sbb dpt 9A dlm PMR. Sy berminat utk menjadi Doc Farmasi atau dlm course Biotech tp sy tak yakin dgn keputusan sy nanti. Sy tak isi borang Matriks mcm kwn2 sy yg lain sbb sy tahu sy tdk mampu utk maintain pointer Matriks. Sy tkt keputusan sy tdk memuaskan dan sy tak tahu sama ada blh dpt atau tdk course Sains di U. Kalau tak dpt, sy nak ambil course apa?? Huhu. Impian kedua-dua ibubapa sy adalah utk melihat sy melanjutkan pelajaran di luar negara dan mendapat gelaran seorang doktor. Sy tkt akn kecewakan mereka. Sy buntu sgt!

  26. Akmal Hakim berkata:

    Salam @ suraya,

    Setahu saya 3.3 CGPA masih boleh lagi minta offer untuk bidang farmasi atau medik. Kalau masih tak dapat, boleh hantar surat rayuan untuk dapat (biasanya untuk 2nd intake atau 3rd intake).

    Kalau anda berminat dalam bidang healthcare professionals, ada tawaran dalam bidang yang lebih kurang sama, anda boleh cuba meminta bidang Allied Health Science atau sains kesihatan bersepadu. AHS ini membawa kepada cabang yang lain seperti

    1) Dietary
    2) Optometry
    3) Radiology
    4) Bioinformatics
    dan lain-lain.

    Anda boleh check di mana-mana laman web yang berkaitan insyaAllah. ps~ banyakkan tawakkal, tingkatkan usaha.

  27. Akmal Hakim berkata:

    Salam @ Nana,

    Persoalan saudari akan saya jawab khas pada post yang akan-akan datang ketika saya mula ‘free’ sedikit ya.

    Banyakkan istikharah~

  28. Amirah berkata:

    assalamualaikum w.b.t
    saya nak sangat jadi doktor tapi ramai yang cakap kalau nak jadi doktor ni memang susah sangat.hmm…ya lah,kan sekarang dah ramai yang pandai2,peluang nak ambil jurusan ni tak banyak pula tu.plus,bila dah masuk matriks pulak,kena dapat pointr 4 untuk ke medik ni.hmm…saya ni bukannya jenis yang bijak pandai.tapi kalau saya usaha betul2,boleh ke saya nak dapat pointr 4 tu?tolonglah saya

  29. nornabila taharah binti lamin berkata:

    kebiasaannya asasi kan mengambil tempoh berapa lama?
    bagaimana pula dengan tamhidi?
    adakah ia sama dengan asasi?
    minta tunjuk ajar.

  30. Akmal Hakim berkata:

    Salam @ nornabila taharah binti lamin,

    Yang membezakan asasi dan matrikulasi adalah, asasi adalah tempoh khas belajar di universiti dan kesinambungan untuk meneruskannya ke bahagian sarjana muda (bachelor). Pembelajaran asasi berbeza di setiap universiti. Kebanyakannya asasi selama 1 tahun, sama seperti matrikulasi. Tetapi, ada juga universiti yang menawarkan asasi sehingga 2 tahun atau 1.5 tahun mengikut kemahiran berbahasa inggeris, seperti di UIA. Pelajar perlu mengambil ujian khas bahasa inggeris ketika sesi awal ‘taaruf week’ (orientasi) melibatkan skill writing, grammar, reading, listening & speaking. UIA begitu menekankan bahasa inggeris, dan rata-rata di sini setelah masuk ke ‘main campus’ di gombak tidak begitu masalah dalam skill bahasa inggeris. Namun tak silap saya, mulai tahun ini, UIA mula mengurangkan tempoh pelajaran di asasi untuk kemasukan tahun 2010.

  31. ila berkata:

    saya merupakan seorg plajar ipts..skang sy amik dentistry di ipts tersebut…sy amik kos ni coz mak sy yg suruh n die byk bg kate2 smangat…tp masalahnye sy rs sy x bley bwa…
    result sy ckup2 mkn 3.00…sy rs itu pun nasib…sy bagai terkapai2 di klas dan kuliah…sy dah cube tp x dpt…adakah ini faktor sebab sy x minat kos ni? sebab sy mmg xpernah terlintas nak amik kos nie… sy sgt keliru…tlg sy….patutkah sy truskan…sy takut sy akan kecundang…

  32. [...] Komen dipetik dari Episod 76 : Keliru Memilih Masa Depan [...]

  33. Akmal Hakim berkata:

    Salam saudari, saya telah menjawab soalan saudari pada entri yang terbaru..

  34. ila berkata:

    terima kasih…sy paham skang..

  35. siti halwani binti abdul aziz berkata:

    saya pelajar aliran agama ..tetapi confius nak pilih jurusan mana…bagus kew kursus kulinari ni…senag tak nak masuk…kalau dapat 3a boleh apply tak…tapi subjek semua lulus …

  36. Akmal Hakim berkata:

    Salam @ Siti Halwani bt Abdul Aziz,

    Sebolehnya dalam memilih kita PERLU memikirkan hala tuju masa depan kelak, bagaimana kita akan meneruskannya, suasana kerja, masa dan lain-lain.

    Tiada kursus yang tidak baik selagi ia selari dengan syariat apatah lagi meramaikan lagi fardu kifayah.

    3A adalah cukup baik untuk kebanyakan kursus. Saranan saya, perbanyakkan menghadiri program-program atau karnival IPT. Ini lebih memudahkan saudari mendapatkan pandangan yang lebih jelas. Malah untuk menjadikan saudari memilih dengan TEPAT.

    Kebanyakan universiti, mementingkan pemilihan sekurang-kurangnya ‘kredit’ ataupun C. Jadi, cuba ‘merantau’ di internet, lihat kelulusan program yang diingini dan letak pencapaian anda di sana.

    Saya doakan semoga saudari berjaya. Kalau ada apa-apa persoalan lagi, boleh diajukan.

  37. Nana berkata:

    Salam. Saya seorang lepasan SPM 2009 dan sekarang sdg memilih jurusan yg layak dgn keputusan saya. Setelah diteliti, saya tlh membuat keputusan utk memohon jurusan Fisioterapi, Pengimejan Perubatan dan Sains Kesihatan. Namun, saya agak ragu-ragu dgn peluang kerjaya dlm bidang tersebut. Blh saudara kongsikan serba-sedikit maklumat yg saudara tahu mengenai peluang kerjaya dlm ketiga-tiga bidang ini? Terima kasih.

  38. Ramawati berkata:

    Salam, saya sedang belajar dlm tingktn 4 sains hayat. Saya bercita2 nak jadi doktor. Masalahnya saya lemah dlm subjek sains.Sya dah lipat gandakan usaha dgn cara bertanya dengan guru dan rakan. Masalahnya mereka anggap soalan saya remeh… aduii sedihnya. Apa yang saya harus lakukan. Perlukah sya melupakan saja cita-cita saya tu.

  39. kapo berkata:

    salam, saya merupakan pelajar lepasan spm 2009. saya buntu dalam memilih kerjaya masa depan. saya mendapat keputusan straight a spm yang lalu. saya keliru untuk memilih samada farmasi atau medik. dua-dua saya minat.mana yg lagi bagus?

  40. rinaz berkata:

    salam,sy juga pelajar lepasan spm dan sgt keliru dgn hala tuju kehidupan sy.. keluarga sy byk mmbri nasihat dan tunjuk ajar dlm memilih hala tuju kehidupan sy..keluarga sy mendorong sy untk memilih bidang seni kulinari xpi sy sgt berminat dalam bidang komunikasi dan media xp xbrani….xp demi ibu sy, sy akn cb melahirkan minat dlm bidang kulinari…..ape patut sy lakukan untk memiliki ms dpn yang cerah????

  41. Akmal Hakim berkata:

    Salam @ Nana,
    Saya merupakan seorang pelajar seni bina, meskipun saya ada sedikit maklumat tentang dunia medik, masih banyak lagi perkara yang saya kurang tahu. Seperti mana yang saudari tanyakan, iaitu berkenaan dengan fisioterapi, pengimejan perubatan itu semua adalah di bawah sains kesihatan bersekutu. Peluang kerjaya ini sangat banyak, malah anda bebas bekerja di mana-mana hospital swasta atau kerajaan (selagi ia tidak terikat dengan biasiswa JPA dan mana-mana biasiswa tajaan kerajaan).

    Mungkin untuk lebih lanjut bidang kerjaya ini, saudari Nana boleh mencarinya di Google, atau menghubungi mana-mana blogger yang berada dalam bidang ini. Jzkk.

  42. Akmal Hakim berkata:

    Salam @ Ramawati,

    Lemah dalam subjek sains bukanlah satu masalah. Ia adalah satu HELAH akal kita untuk mengatakannya susah. Jika anda hendak minum air, anda perlu ada gelas. Begitu juga, jika anda ingin menjadi doktor, anda perlu ada gelasnya, iaitu sains.

    Saya suka satu situasi yang mana orang boleh menganggap kita remeh. Saat itu seolah-olah kita ini mengakui yang kita ini hanyalah orang yang biasa-biasa. Bukan orang yang kononnya pandai dalam banyak perkara.

    Biar kita tanya banyak perkara, biar kita tanya perkara yang biasa. Orang yang bertanya adalah bodoh dalam 5 saat. Orang yang tak bertanya adalah bodoh selama-lamanya.

    Lupakan apa yang mereka katakan. Lupakan apa yang mereka remehkan. Mereka tidak ada kena mengena untuk mengganggu bisnes hidup anda, sehingga anda lupakan cita-cita anda. Senyumlah, saya menyokong anda dari belakang menjadi doktor! :)

  43. Akmal Hakim berkata:

    Salam @ Rinaz,

    Keliru dengan hala tuju adalah satu perkara yang normal.

    Dalam situasi saudari, saudari tidak menyatakan bahawa saudari tidak meminati bidang yang keluarga saudari ke arah seni kulinari. Yang kedua, saudari mempunyai minat tinggi dalam bidang komunikasi & media masih kurang bersedia.

    Baik, lupakan apa yang tidak bersedia, kerana minat itu datang berubah-ubah. Mungkin saudari minat sebelum pergi, dan mungkin ketika berada di sana, saudari mula mengeluh.

    Malah lebih menarik lagi, jika demi ibu saudari sanggup menempuh dunia seni kulinari, kenapa tidak? Mereka tentu gembira dengan keputusan itu, menyokong dan yang paling penting, perancangan dari keluarga tidak mungkin kalau bukan kerana untuk kebaikan saudari juga, tak gitu? Maka tak usah pening-pening lagi, dapatkan yang terbaik, pilihlah yang menjadi pilihan hati saudari, itulah yang paling cerah :)

  44. Akmal Hakim berkata:

    Salam @ kapo,

    Bagi saya kedua-dua bidang ini adalah bagus. Mungkin dari sini, adalah lebih baik kapo perlu meneliti kedua-dua bidang ini dengan lebih mendalam mengikut selera.

    Kebiasaannya seorang farmasi (klinikal) lebih kepada ujian makmal, peengekstrakan bahan kimia, ubat-ubatan dan lebih cenderung kepada keputusan kimia. Seorang farmasi juga boleh melibatkan diri di hospital, untuk mengenalpasti ubat-ubatan yang sesuai untuk pesakit, dan mengawal dosage untuk sesebuah pesakit.

    Mungkin boleh rujuk entri yang ini :

    http://senikehidupan.wordpress.com/2008/11/08/episod-49-cabang-medik-dunia-farmasi/

    Seorang doktor pula mestilah seorang yang berhati cekal, menahan kerenah, melatih, sentiasa belajar, bijak mengatur waktu. Mungkin kekurangannya adalah anda diperlukan dalam bila-bila masa (waktu overtime). Sekiranya anda memang jenis begini, kenapa tidak jadilah seorang doktor :)

    rujuk yang ini :

    http://senikehidupan.wordpress.com/2009/03/18/episod-79-perubatan-kerjaya-yang-bukan-sebarang-kerjaya/

  45. aireensamirah berkata:

    wow akmal.
    dah ala ala saifulislam.com ni.
    hehe~

    tapi sedih juga tengok adik adik yang masih terkapai-kapai ni.
    jadi sama-samalah kita bantu ye.
    aku rancang nak ke sekolah untuk bantu adik-adik pedas pula sebelum fly ni, insyaAllah.

    congratz :)

  46. keluh_kesah berkata:

    Assalamualaikum…utk pngetahuan, saya merupakan plajra lepasan spm.saya mengambil aliran sains teknikal sewaktu di menengah atas iaitu f4 dan f5.keputusan spm saya dlm subjek lukisan kej n teknologi kej begitu memberangsangkan iaitu a+ dan a-. persoalannya, apabila ditawarkan matrikulasi,terdapat pilihan sains fzkl n hayat..adakah pljr aliran sains teknikal(f4 n f5) seperti saya tidak layak utk memilih sains hayat di matrikulasi kerana ia menjurus kepada subjek biologi sedangkan kami tidak mempunyai asas biologi ketika di sekolah menengah…sekian,terima kasih krn mmbntu..

  47. joel nafy berkata:

    salam,seni kulinari 2 ok ke?sye xde lngsung basic dlm bdang nie….dulu kat sekolah amek sains tulen BIO xminat langsung pun…

  48. amalina berkata:

    salam.sy nak tanye seni kulinari memerlukan banyak duit ke untuk belajar? kos beli barang untuk belajar banayak ke?
    betulkah apa yang orang kate bahawa kos ni memang memerlukan banyak duit?

  49. lynn berkata:

    saya merupakan pelajar di sebuah ipta, dan mengambil jurusan kaunseling…bukan pendidikan…lebih menjurus kepada psikologi…jadi..saya ingin mendapatkan info bagaimana dan apakah haluan saya selepas grad dalam 2 tahun lagi…???
    saya amat celaru…
    saudara…tolonglah saya…

  50. wonderwoman berkata:

    askum..sy nk tya…saya sgt minat cos optometri…
    tapi pointer saya 2.79 shj..layakkah saya memohon cos ini?ataupun boleh cdangkan kat saya tak cos yg sesuai dgn pointer saya..kalau boleh cos yang menjurus ke arah bio….?

  51. shaza berkata:

    sy pelajar lepasan matrikulasi..pointer yg sy dpt 2.9….masa di matrik sy ambil sains hayat….memandangkn rzult sy x mncapai 3 pointer , sy cume nk brtnye, bagaimana jika sya apply geologi kat um ngan biokimia kat uitm..adakah saya ada peluang??
    dan untuk kos lelong tu mcmmana..kalo buleh saya x nk kena kena lelong

  52. farah berkata:

    asalammualaikum…
    Akmal Hakim..salam dan salam perkenalan buat semua =)

  53. farah berkata:

    Laman web ni menarik…anda banyak membantu sesama saudara anda dalam memberi pendapat..saya amat tertarik dengannya.Saya doakann agar anda berjaya dalam apa jua yang anda lakukan …wasalam.

  54. fatin berkata:

    assalamualaikum…sy mndpt twrn utk belajar mdic di luar negara..tetapi bru2 nie sy bru shja mndaftar di ipta kos optometri..sy tngh binggung skrng..adakah sy patut menerima twrn itu atau truskan saje kos optometri..sy takut klu sy mnerima twrn medic itu sy akan menyesal..bleh x bagi kate2 smngat ataupun pendapat yng manew sy patut memilih supya sy dpt mmbuat pilihan antara kos itu..time kasih..

  55. mohamad ridzuan bin mohd noor berkata:

    saya ingin bertanya kemanakah hala tuju saya selepas tamat pengajian di politeknik peringkat sijil??tambahan pula ura2 mengatakan bermula tahun depan program integrasi bagi lepasan sijil politeknik akan dimansuhkan……

  56. budak stress berkata:

    salam..sy dlu ant. pljr spm tbaik kt skolah..masuk matrik uia..then masuk main kampus wt ijazah..masa kt u saya ade mslh shgga sy kne dismiss sbb pointer rendah sgt..huhu..mslhnye skrg sy xtau cmna nk smbg stadi sy balik..sy spm tahun 2003..adakah sy masih boley guna result spm sy utk smbg bljr kt ipta lg??tolong…cmna nk wt huhuhuhu tq

  57. salah jejak..mungkin.. berkata:

    sedih..dah 2 thn dlm kos prubatan..terasa ign b’undur..

  58. a.m.syahid berkata:

    salam..saya bingung dengan masa depan saya..
    1]keluarga saya mengharapkan saya menjadi doktor dan saya pun mempunyai keinginan utk menjadi doktor tetapi saya terlalu lemah dengan subjek addmath..boleh dikatakan setiap exam tak pernah lulus..maka cita2 utk menjadi doktor tinggal 50-50 jadi saya bersikap rasional untuk melupakan cita2 saya takut nanti saya akan lingkup di matrik nanti. apa pendapat bro?2]saya sejak dari dulu memang minat utk menjadi chef sebelum masuk SBP jadi kulinari mmg salah satu impian saya tetapi saya bimbang jika peluang pekerjaan kulinari sedikit dan bagaimana hendak berhadapan dengan ibu bapa yg mahukan anaknya menjadi doktor?

  59. syera berkata:

    apa kelayakan yang perlu ada supaya dapat mengambil jurusan POLITICAL SCIENCE???

  60. fatonah berkata:

    salam..saya calon bakal menghadapi spm bulan nov ini.saya memang berminat dengan kursus seni kulinari.tetapi ayah saya bimbang jika peluang pekerjaan kulinari sedikit dalam kerajaan berbanding swasta.adakah peluang pekerjaan dalam seni kulinari memang tipis untuk kerajaan?

  61. alynn berkata:

    assalamualaikum & salam sejahtera..

    sy mnrupakan pelajar matrik..sekarang sy bru lpas semester 1..tapi pnsyrah sy ad ckap sruh sy & kwn2 survey serba s’dkit psal kos yg d’twrkn utk degree..tapi sy xtau nk survey dkat web mana..hrap smua sudi bantu sy..

    sy jga ad s’dkit k’kliruan utk smbut degree dlm jrsan apa..utk pngthuan smua,msa d’skolah dlu..sy amt meminati bdang medik..tpi sy xbrpa ska sbjek biolgi ats sebab2 tertntu..then,sy mngubah mnt kpda bdng engineerng..engineer aircraft..tpi my family xbg..sy mrpakan pelajar matrik jrsan sains fizikal..sy jga mnat pd bdng archture..sy kliru,sy mhon bntuan anda smua…

    Terima kasih..wassalam..

  62. noor afifah berkata:

    saya tgh confuse skang.actually i’m ex student of matriculation and now studying at UNIMAS in degree of science human resources development.to be honest,this course tak related lansung dgn apa yg say belajar kat matric dulu.so my dad suggest tukar course when naik sem2 nanti.my dad suggest course degree of nursing.now, i want to ask you,which one is more better?HRD or nursing?if nursing in degree,apa kerjaya saya bile graduate nanti?nursing biasa2 je ke?

  63. iman berkata:

    nk tye,dplma seni kulinari,ley smbung degree x???u ape yg twrkn???

  64. anis berkata:

    salam..
    saya adalah lepasan spm 2009,pelajar aliran sains tulen.sya mendapat keputusan yag agk baik ddlam peperiksaan spm pada tahun lalu 6A 3B.semua subjek teras saya mendapat A manakala subjek sains saya kesemuanya B.sya pnah belajar di kolej matrikulasi johor tetapi pada masa yang sama saya telah mendapat tawaran untuk kos foundation in science di tati university college..dulu sya ingin menyambung pljaran sya dalam bidang perubatan di salah satu universitas di indonesia iaitu uni.padjanjaran di bandung krana tati uc dimana phak tersebut sudah mmpunyai mou bersama pihak perubatan di unipad bandung..tetapi minat saya lebih menjurus kearah bidang seni kulinari terutamanya didalam bidang pastry..tetapi kebanyakkan dari ahli keluarga saya tidak berstuju dengn seni kulinari kerana saya dari aliran sains tulin dan mereka menginkan saya bljr di bdang sains sesuai dgn pencapaian saya..sya ingin bertanya adakah mana2 universiti di dalam negara yang menawarkan foundation in cullinary arts kerana ia dapat menjimatkan masa..dan stkat ini saya x pernah mendegar ada plajar yang mndapat biasiswa untk mymbung ijazah seni kulinari ini di luar negara?
    harap dapat membantu dengan pengetahuan saudara..
    terima kasih..assalamualaikum..

  65. Kerana komen saya di atas sekali tu, ramai orang serang saya tanya tentang seni kulinari >.< Patutlah.

    Kena tempias dari sini rupanya. Heh~

  66. Insan yg bæk berkata:

    Salam..
    Saya nk mnx pndapt..saya nie pndai mtematik,…leh x klaw sya nk jdi arktik…tpi my fmly saya sruh jdi guru..
    Yg mna saya ptut buat plhan?

  67. Akmal Hakim berkata:

    Salam Insan.

    Terima kasih kerana bertanya.

    Jawapan saya : anda boleh jadi kedua-duanya!

    Jawapan kepada keperluan matematik terhadap senibina ada di sini, http://en.allexperts.com/q/Architecture-2369/2011/2/Mathematics-pulling-architecture.htm

    Kebarangkalian besar seorang arkitek yang bijak matematik adalah kepintarannya dalam mengira fizik, ketepatan, kestabilan, ‘proportion’, teknikaliti dsb.

    Menjadi seorang arkitek bukan sahaja hanya reti melukis, melakar dan membuat bangunan. Seorang arkitek mendalami falsafah apa yang ingin dibinanya, bersesuaian dengan situasi makroekonomi dan mikroekonomi, psikologi pelanggan dan sosiologi masyarakat serta tambahan dari skill-skill yang anda ada.

    Untuk pengetahuan anda terlalu sedikit lecturer dalam senibina, sehingga kementerian pengajian tinggi menawarkan biasiswa untuk pelajar-pelajar cemerlang seni bina agar kelak menjadi seorang arkitek justeru seorang lecturer juga.

    Jadi kalau family suruh jadi guru, katakanlah anda akan jadi guru peringkat universiti!

    Semoga berjaya

  68. yanaajew berkata:

    oh hey…salam..saya dpt 3 A je lam spm hina ase…sye nk ambik course kulinari …first ske makan then ase2 leyh r wat duet ngn keje kat hotel…resort or mybe bkak kedai.??!! heheh..then sye tak kreatif la…and ofcoz..tangan sye niyh seyesly tak reti la carving2 niyh.so okies tak kalu sye ambik gak? coz minat la gak….ngee….do reply yah….keliru siot niyh….

  69. farah abdullah berkata:

    erm..saya amat minat dalam bidang kulinari…boleh terangkan dengan lebih jelas mengenai bidang ini???dan dimana boleh saya mintak???

  70. rifdi berkata:

    salam…..fb abg xde ke…..susah laa nk cntct….

  71. inshira berkata:

    assalamualaikum…
    boleh tak kalau saya nak tanya??
    saya rasa saya akan diterima untuk sambung belajar di matrikulasi dan yang menjadi persoalan saya,adakah saya boleh keluar daripada matrikulasi apabila saya dapat tawaran untuk buat asasi di ipta…
    tolong saya ye,,,
    terima kasih,,,

  72. Ibtisam berkata:

    Alhamdullillah, informasi ini amat berguna bagi saya, smoga ilmu yg dikongsikan didalam blog saudara ini menjadi pelita dan amal kebajikan buat saudara di akhirat kelak.

  73. nurul berkata:

    hai.. sy budak lepasan spm 2010.. baru2 nie dapat 8A je. B subjek bio.. sekarang tgh pening kepala nak ambk course ape… ade 2 pilihan course saya nak iaitu medic n chem engineer… baru dpt tawaran ke UTP(uni teknologi petronas) n ada interview 25 hribulan 4 nie..nak kene decide nak pi ke tak?? nie utk course chem engineer la.. sya mmg minat chemistry..
    parents saya suruh tggu keputusan drpd UPU je.. cita2 saya nak jadi doc, tapi takut tak mmpu nak bawak.. mcm mana nak decide??? tolong la saya… kepala pun naik pusing da.. skrg tgh kerja part time jd waitress, asyik dok pk2 je org pon tgk saya len mcm da.. rakan kerja pon ade jgk budak U, dia ada jugak bagi nasihat. tapi sumenye depend kat saya kan? just now, i’m so afraid i make the wrong decision!!! please help me!!!!!!!!

  74. danial berkata:

    saya mendapat tawaran asasi bahasa inggeris di uiam. boleh beri saya maklumat tentang peluang yang boleh saya ikuti selain daripada bidang perguruan selepas grad nanti.

  75. Akmal Hakim berkata:

    Salam @ danial,

    Bidang saya adalah seni bina. Saudara mungkin boleh cari melalui google.com. iA.

  76. iena kona ~ berkata:

    assalamualaikum !saye ni budak lepasn spm..dan ditawarkan politeknik berkaitan (e-dagang)ini disebabkan keputusan yang saya teragagk,
    kini saya rasakan saya dah tersalah pilih..sya lebih minat kan kira2 …apakah langkah dan arah tuju yang akan saya pergi lagi…:(

  77. murni berkata:

    terima kasih ats perkongsian..nice..=)

  78. siti berkata:

    salam..sy pelajar spm 2007.sy pelajar uitm.amik kos akaun.baru2 ni result keluar.tp syg,sy kena dismiss sbb 1 paper sy da ambik 3 kali.sy ta tahu sama ada nk merayu smbung blajar atau biar je atau apply menda lain..HELP ME!!

  79. Ummu Kalthom berkata:

    salam… carrier apa lagi yang perlu face dgn org ramai selain cikgu dan pensyarah??

  80. natasha azureen berkata:

    salam..sy mek f6 aliran pngajian pniagaan..then ble nak smbg ijazh..sy nak mek kulinari ..boleh ke??kulinari tuh ad ke jminan pkekrjaaan mase dpn..urmm pngla nak plih kos pe t..tade matlamat g

  81. Ayiee berkata:

    Assalalamualaikum…saya dapat tawaran tajaan mara untuk asasi ekonomi…tapi masalahnya ia bukan minat saya…lagipun dah hampir 3 bulan belajar uitm untuk bisnes course…so rasanya patut x amik tajaan tu? pasal dengarnya,banyak gak advantages..ditanggung yuran dan elaun…uitm xde apa2 tajaan pun…
    so sila lah bagi pendapat…saya pun pening nak terima ke x…
    terima kasih..:)

  82. wawa berkata:

    assalamualaikum.sy merupakan lepasan spm 2009 dan jugak ex-matrik kedah.sy tertarik dgn artikel di atas. ya, sy akui masuk matrikulasi bkn lah perkara yg mudah. takut result xelok lah.takut kena lelong lah.mcm2 lagi.tp sy tbhkan hati jgk msuk matrik sbb nk sgkatkan msa belajar. dan alhamdulillah, sy dpt hbiskan matrik sy dgn hrpn dpt smbg degree dgn kos yg sy minat. tp malangnya, hurm..sy xdpt apa yg sy nak. bkn semua result elok dpt apa yg diorg nak tahu. pointer sy xdak lah hebat sgt. dpt 3.8 ja.tp bygkan, sy kna lelong ke ums, dgn kos software engineering, pdhal, sy mrupakan pelajar sains hayat. kecewa sy.sy dah la lembap sgt dlm matematik dan fizik.fizik pun dah tggl lma dah.last skali, sy buat kptusan nk msuk ipts dgn kos yg sy minat. erm.nasihat sy pd adik2, klau betul2 nk masuk matrik, make sure score btul2 bg dpt 4 flat.sb zmn skrg, mcm2 bleh jd.klau kita dah jd yg terbaik, insyaallah, Allah akn bg rezeki yg terbaik tuk kita. :)

  83. husna neh berkata:

    salam sume…
    saya ade maslah sket, mnx pandangn yup..harap ngat~~
    skg ne sy menuntut di maktab tp hati sy masih ragu2 adkah betul pilihan sy ne.. slpas kuar dari asasi sn…
    sy kira masih sempat kalu sy nk amek kos lain..

  84. fakhrul berkata:

    hello…..kalu skang dlm Art Stream ….. n then pas abis SPm nak ambil Science Stream……mcm mne erh…..sbb ade satu kerjaya yg saya minat sgt2 sjak kecik lgi….n die require one SPm sitting for SS….aiyo,time PMR saye men2 dlm Math(yg len sume da cantik gred die)….confuse2…..help me anyone….thx ya…
    reply to me at : fakh_parade@yahoo.com

  85. cahaya hidayah berkata:

    helo…skunk neh sya tgah confused…sya bwu ja lpas pra diploma di uitm..bwu2 neh..pointer sya dpt 2.98…sya dtwarkn seni kulinari art dkat uitm..mslahnya skunk sya krang bminat dlm costs neh..bdg neh pown sya xtawu mcm mne…mak sya ckp bidang neh xmjmin msa dpa…sya jd keliru….pluang pekerjaan ape yg bole dpt yew..syew tgh buntu n sdih..

  86. cahaya hidayah berkata:

    reply to dayah9395@yahoo.com

  87. Cahaya Hidayah berkata:

    sya nak tny neh….kulinari 2 mjmin msa dpn x???sbb sya dpt kulinari dkat uitm …tp mak sya xbrapa skong sya…ktanya..msak2 neh xmjmin msa dpn….sya pon confused…sya prlukan sokongan..tp xdew orang beri skongan pda sya…sya rsa sedih…bila mak syew cakap mcm 2..sya jd ptah hati…mcm xnak msok uitm 2….kulinari 2 boleh kjew krjaan ke??pluang pkerjaan byak kew??hrap dpat mbantu..sya tengah buntu…

  88. Akmal Hakim berkata:

    Salam, seni kulinari tak menjamin masa depan. Yang menjamin masa depan sentiasa diri sendiri.

    Seni kulinari adalah kursus yang khusus untuk tukang masak profesional di hotel-hotel, kapal terbang, dan hampir kesemua syarikat besar memerlukannya. Malah orang yang mempunyai ilmu kulinari berpeluang untuk membuka syarikat sendiri, atau catering sendiri.

    Harap menjawab.

  89. hilmi berkata:

    salam

    tumpang tnya, saya dari kolej swasta mengambil kursus dip farmasi.Untuk menyambung ke ijazah farmasi di swasta makin banyak sumber kewangan diperlukan, jadi saya ingin menukar arah kepada universiti kerajaan.Tetapi keputusan saya hanya lah 3.60 keatas sahaja.Adakah saya layak untuk melanjutkan pelajaran ke ijazah farmasi seperti di Uitm atau universiti kerajaan.

    Terima kasih
    Hilmi

  90. Akmal Hakim berkata:

    InsyaAllah layak. Kursus Ijazah Farmasi di IPTA-IPTA bergantung pada syarat minimum yang dikehendaki oleh pihak IPTA yang berkenaan (paling rendah setakat ini 3.50). Sila berhubung dengan pihak universiti-universiti yang diingini. Sekian.

  91. akbar berkata:

    salam… sye diplma kej. awam lau nk smbg dgree kursus lain leh ke?…

  92. sya berkata:

    salam… nper kulinari x menjamin masa depan sedangkan bleh bekerja di hotel,bkak restoren n sbgainya???

  93. HARUN berkata:

    smekom..
    sya ingin mngemukkan soaln…
    sya bru saja mrncang masuk ipts amik diploma..
    tetapi da 1 prsoaln yg slalu mrunsingkn fikiran sya…
    sya ada minat dlm 2 bidang iaitu seni kulinari dan seni bakeri dan pastri..
    adakah sy boleh mngambil 2 dploma ini scara srentak..
    logik tau x itu sya x tau tpi sya btul2x nak thu jwpanya arap dpt mmbantu sekian..

  94. ynaIshak berkata:

    salam,
    sy baru brenti matrik,sbb pointer utk sem 1 x bagus,so,sy amik inisiatif utk buat diploma,masalahnye sy xtaw nk amik course ape,boley je nk amik subjek sains,tp sy takut nk amik,kalau subjek seni pun,sy tak sure,sy takut ngan pilihan sy nnt,takut sy xboley score.. mnx pndpt dari semua..

  95. fikry berkata:

    salam…saya adal option untuk anda semua…

    Adakah anda berinspirasi untuk menjadi seorang chef, bekerja di hotel-hotel bertaraf 5* di Malaysia mahupun luar negara, memiliki kemahiran tinggi dalam bidang seni kulinari/pastri/bakeri atau ingin memulakan perniagaan dalam bidang penyediaan makanan tetapi tidak tahu di mana hendak bermula?

    Silverspoon International College menawarkan kursus-kursus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) serta Diploma City & Guilds dalam bidang Culinary Arts & Pastry/Bakery Artistry yang dipersijilkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) dan diiktiraf oleh University of West London (UK) dan Johnson & Wales University (USA). Ini membolehkan para graduan melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di sana kelak.

    Pinjaman PTPK, biasiswa serta elaun sebanyak RM300 sebulan disediakan kepada pemohon yang layak dan akan diuruskan sepenuhnya oleh pihak kolej. Semua para pelajar akan dibekalkan dengan kelengkapan seperti uniform, set pisau professional serta buku teks. Asrama juga disediakan untuk mereka yang memerlukan.

    Pendaftaran untuk semester Januari 2012 sedang dibuka sekarang. Sila hubungi Mr Eric atau En Nafis di (03) 8075-9923 atau layari http://www.silverspoon.edu.my untuk keterangan lanjut.

    Silverspoon International College akan merealisasikan impian anda menjadi satu kenyataan!!

  96. Amirah berkata:

    Salam, utk pengetahuan saudara, sijil matrikulasi boleh diterima untuk memohon kerja bermula tahun 2011. Harap maklum

  97. Mierasaje berkata:

    Salam ,

    Sye pelajar sains tulen dan bakal menduduki SPM 2012 . sebelum ni , sye mmg confuse nk pilih kos ape kat U nnti . Sye TAK minat jurusan medic atau apa2 yg sewaktu dgnnye . tiba2 , terfikir nak amik kos architecture . tapi sye tak amik subj seni . boleh ke ? ape pendapat bro ? and , architecture susah tak ? future sye mcmmne pulak ?

  98. nur berkata:

    salam..
    saya nak tanya, saya lepasan spm tgh tunggu result ..
    saya teringin sgt ambil asasi seni bina dan setakat ni hanya um dan uiam sahaja yg offer peringkat upu..
    mostly student yg dapat tawaran course ni berapa ek result? saya risau result spm saya xmemberangsangkan.. susah x nak masuk course tu?
    terima kasih =)

  99. jamy berkata:

    salam,sy pelajar sastera iktisas..sy punye subjek pilihan ialah add math,ekonomi dan akaun..sy x pernah pun terfikir nak ambil medic,ttapi baru2 ni ayah sy teringin untuk melihat sy menjadi doktor..

    sy nak tanye,boleh ke sy jd doktor dengan aliran sy ni?

  100. hakim berkata:

    assalamualaikum..
    saye bru je lepas amek spm2011..
    baru nk isi borang upu n x taw nk pilih ape..
    minak bnyak kat medik tapy takot sbb org kate medik 2 susah..
    so buat keputusan nak try biotek plak..ad minat tpy x pasti jlannyer..
    ha lagi satu..ape ar sbnrnye sains kesihatan bersekutu? da puas search kat internet tpy x jumpe jgak lg…sesape yg ad pendapat tolong kongsi..nk sangat tahu..

  101. monica berkata:

    elo..sa nak tanya leh…kalo sa tidak ambil medic n engnrg tp sa kena tawaran JPA ada kebaikan gak ke?sebab skrg sa dah ada biasiswa negeri..kalo JPA bagus sa cadang nak tukar leh.. betul ke JPA ni lebih menjamin kita dapat kerja goverment after kami grad?bigung leh…anyone sudi jelas kan tuk saya..huhu..

  102. sad_gurl berkata:

    salam….
    sy pelajar sains tulen lepasan spm 2011..sy nak mnx pendpt u all smue..bagi memudah kan sy utk mengisi borang upu dlm memilih jurusan yang sesuai dgan sy…adakah sy layak unk mengambil jurusan sains aktuari jika sy hanya mendapat
    4 A dlm spm??

  103. Akmal Hakim berkata:

    @Hakim,
    Sains Kesihatan Bersekutu atau namanya dalam bahasa inggeris adalah Allied Health Science.

    Samada bekerja sebagai seorang Radiologi (X-Ray), Pembantu Makmal, dsb.

  104. Akmal Hakim berkata:

    Salam @ jamy, kemungkinan besar tidak boleh. Sekiranya saya memberi cadangan yang lain, saudara/saudari perlu melalui belajar ke timur tengah – Mesir dan belajar basic spt Histology, anatomy dsb.

  105. Akmal Hakim berkata:

    Wslm @ nur

    Sekurang-kurangnya B untuk matematik dan fizik (atau lukisan teknik), dan kredit untuk subjek yang lain.

    Sekiranya tak lepas, anda boleh melepasi menerusi matrikulasi KPT, skor sekurang-kurangnya 2.8 CGPA, boleh minta senibina di USM, UPM, UiTM dsb.

  106. sya berkata:

    salam…nk tanya,apa beza diploma dgn diploma eksekutif??
    dgn diploma eksekutif blh terus ambik ijazah ke?

  107. Akmal Hakim berkata:

    @sya,

    Diploma dan diploma eksekutif kedua-duanya boleh digunakan untuk tujuan bekerja. Diploma eksekutif biasanya dikira sebagai ‘short cut’ tanpa ada basic, atau hanya memerlukan certificate tertentu. Diploma memerlukan asas seperti SPM.

    Setahu saya, diploma eksekutif boleh diterima untuk sambung ke ijazah, tetapi bersyarat.

  108. sya berkata:

    owh…t.kasih…blh sy tau antara syarat2 tu??

  109. maya izara berkata:

    salam sy lepasan spm 2011dan hanya mndapat 3a dlm spm dan mgambil aliran sastera sahaja,,,leh tak klu sy menbambbil bidang fisioterapi?

  110. ana berkata:

    salam..nk tanye sket..sy dapat b+ untk sbjek bi spm 2011..yg lain sume A..sy nk tnye, layak x nk amik architecture? sy mnat nk aply kat uia..tp awk ckp uia sgt mnekankan bi kan…huhu..1 more thing, peluang kerja tggi x?reply me as soon as posible please

  111. Akmal Hakim berkata:

    Salam @maya izara
    Kebarangkalian untuk berpindah ke kursus sains adalah agak susah, kecuali kalau anda diterima ke matrikulasi bidang sains. Selepas habis matrikulasi, baru boleh digunakan untuk ke universiti bidang yang dipilih.

    Kalau sains ke bidang sastera, memang boleh dan tidak ada masalah.

  112. Akmal Hakim berkata:

    Layak.

    Setakat ni belum ada universiti yang mahukan straight A’s baru boleh masuk.

  113. Siti Mariam berkata:

    Assalamualaikum…

    Saya lepasan SPM 2011. Saya mengambil aliran Sains Lukisan Kejuruteraan. Keputusan SPM saya tidak begitu memuaskan tetapi alhamdulillah kesemua subjek yang di ambil oleh saya lulus (kredit).

    Saya berhasrat untuk menyambung pengajian di dalam bidang Dip. Reka Bentuk Dalaman. Di sini saya kurang pasti, apakah pembelajaran yang di sediakan apabila mengambil jurusan ini? Saya juga mendapat sedikit info daripada kawan saya yang mengatakan sekiranya kita mendapat pointer 3.0 keatas ketika berada di sem 3, kita akan diberi peluang untuk menyambung pelajaran ke peringkat ijazah.

    Saya juga ingin meminta pendapat adakah perlu bagi saya untuk menyabung pelajaran saya di Tingkatan 6 dan mengambil aliran kemanusiaan.. Sedikit kekeliruaan di sini kerana apakah corse degree yang dapat saya sambung selepas saya habis belajar di dalam Tingkatan 6?

    Perancangan saya selepas SPM adalah melanjutkan pelajaran ke IPTA di dalam bidang Dip. Reka Bentuk Dalaman –> Degree (di dalam apa jua bidang mengikut keputusan pointer selepas dip) –> Pensyarah. Adakah perancangan saya ini tepat? Saya berharap saudara juga dapat memberikan sedikit tips tentang Reka Bentuk Dalaman ini dan memberikan sedikit cadangan tentang jurusan yang akan di ambil oleh saya.

    Terima Kasih… :)

  114. Nadda Muhamad berkata:

    Salam..saya nk tnya…apa perbezaan bidang pengajian sains gunaan , sains kesihatan n sains tulen. Then,kalau bioteknologi mknn trmasuk dlm bidang yg mana ?

  115. Grenade berkata:

    Saya tertarik laa dgn atrikel awak sal kaitan ngan spm ni..sy ni lepasn spm 2011 then i got 4 A for my spm..actually,sy minat sangat sal seni bina ni..hopefully,one day dapat jadi arkitek wanita yang terkemuka…hik hik hik:-)…..impian tinggi melangit,spm hampeh jerrr…saya ada apply asasi alam bina di um dan asasi seni bina dan reka bentuk alm sekitar dkt uia…sy dah tgk syarat kelayakan untuk masuk kat sana,and it is more than enough..lrbih daripada layak…hehehe..perasan;-)…nak tnya la pendapat awak,saya layak tak untuk belajar kat sana???confirm diterima ke tak????tp harap2 dpt um,boleh ke tak ek impian saya ni berpijak di bumi y nyata????????plzzz,reply as soon as possible…i neeeed ur opinion..:-)

  116. hana94 berkata:

    assalamualaikum,,sy lepasan spm 2011, sy sdg buntun+pning+risau ttntg pilihan sy,sbb ia mrupakn masa dpn saya.. sy dpt mtrix 1thn, dan rase takut nk g mtrix.. matrik atau diploma.! pning3! rmai kate mtrik susah+kne lelong klau pointer rendah.. ingat nk amik dip, tp takot nnty nk smbung dgree, n then susah nk dpt kerje dngn kos yg kte amik..sy minat sains.. tolong3..mtrik ok x?

  117. hana94 berkata:

    sape2 yg ada pngalaman kt mtrik, tlg share ngan sy..

    ok,thanks..

  118. siti berkata:

    salam.. i minat psikology, but my 1st sem pointer last time in matrix 2.17 only.. i pray for a miracle for this coming sem 2 result.. saya teramat minatnyer dgn psikology.. can u help me, what should i do? should i just go kursus lelong to make sure that i can continue my study or still fight for psikology yg mgkin memerlukan pointer yg agak tinggi.. n how about prospek kerjaya graduan psikology =) tq so much for ur consideration

  119. nor berkata:

    salam…saya lepasan asasi dan mendapat cgpa 3.78 …saya ingin further dlm medic ….namun apabila result upu keluar….saya tidak ditawarkan oleh mana2 u di malaysia …then saya membuat rayuan .adakah kemungkinan saya boleh mendapat kos medik jika ada kekosongan ???atau adakah second intake boleh mntak lg medic ???harap dpt membantu …

  120. fad berkata:

    Assalamualaikum..sya nie lepasn stpm tpi just dpt pointer 2.5 je…jadi saya ambik blik diploma di u swasta…diploma dlm bussiness adminitration…tme spm 2009 sya dpt 5a..tpi bnyk orng ckap saya bnyak buang masa..tpi tk apalah yg penting sya kenal apa sya nak..tme ambik stpm tu sebnarnya parents yang suruh…sebnarnya spnjng 1 stgh tahun dlm form 6 saya sering mendpt pointer yang baik, dan merupkan peljar harapn..tetapi harapn musnh apbila dpt 2.5 je….mohon tunjuk ajar dn pendapat…..Dan dalam perancangan selpas dpt diploma nak keja dulu kutip pengalaman (tapi kalau pekerjaan dh mcm stabil )then baru smbung gi degree..tapi persoalannya, boleh kah saya smbung degree ke universiti awam….berapakh ponter yg perlu sya dpat untuk memasuki unversiti awam…..Assalamualaikum..-TERIMA KASIH-

  121. fadzil berkata:

    assalamualaikum.saya akn ambil SPM taon ni.mslh nye lps abis spm sye xtahu la ke mana saye boleh pergi.saya minat Matematik n ICT…n kalo da tamat Kolej Profesional MARA tu,cerah x pluang utk saye bekerja memandangkan kalau saye mengambil kos berkenaan ICT???

  122. alia berkata:

    salam..saya ada kkeliruan utk mnerima diploma sn mtematik..sya x pasti apa pluang krjya utk kos ini..pluang krjya utk kos ni ada tak ke arah perubatan?minta penjelasan..trima ksih..

  123. nabilah berkata:

    assalamualaikum..saya lepasan spm..kelulusan utk bidang psychology ape ya..?saya sangat berminat dlm bidang ni..salah satu job dalm psychology nie ape?

  124. amalina berkata:

    assalamualaikum..saya pelajar sem 3 asasi sains pertanian upm..cgpa saya hanya 3.4 layakkah saya memohon dietatik dekat upm?

  125. lisa berkata:

    salam..saya pelajar lepasan spm brminat dlm bidang jururawat,baru2 ni sy dpt temuduga dari kolej integrasi kejururawatan sains brsekutu mnggunakan slip trial,sekiranya temuduga tu sy layak,perlu ke sy teruskan msuk ke kolej atau tnggu result yg sbnr keluar.mana la tau kot2 result sbnr lg baik drpd trial..ap pndgn saudara?

  126. naina berkata:

    Assalamualaikum.sy pelajar asasi yg berminat dengan kos sains seni bina di UPM. saya keliru bila ada org cakap kos ini tidak ditawarkan mana2 biasiswa.betul ke?

  127. shila berkata:

    salam..
    saya nk tnye, sy lpsan diploma in hotel and tourism management. sy nk smbung degree. tp sy confuse nk amk course hotel atau tourism.. tlong sy..

  128. anony berkata:

    Salam,sy lepasan matriks aliran sains,adakah sy layak memohon degree in accounting?

  129. Ally berkata:

    Assalamualaikum. Saya ingin bertanya .
    Adakah layak untuk saya mengambil bidang perubatan atau pergigian sekiranya subjek bio,che,fz dan addmath saya dapat c+ dan subjek bi saya dapat b. math pulak saya dapat A-
    Kalau dalam upu, kalau saya minat dalam bidang mata, saya harus apply dalam kesihatan ker?

    Tolong reply. Saya memang perlukan jawapan. Terima kasih. Semoga Allah permudahkan

  130. nur berkata:

    adoyai!!!
    sushnyer nk membsr ni..
    thanx 4 the article..
    smoga saya dpt memilih jurusan yg tepat..

  131. shazfa berkata:

    aq pon kliru gk pkiaq.. smpai bruban ni haa.. kbnyakan soklan kt cni x prlu ditnya kt blogger, sbb tu msalah dri sndiri. blogger ni x mnntukn msa dpn mpa. dy just bg idea n cdgn, x yah la tnya soalan yg x mnasabah.

  132. Fayyadh berkata:

    jurusan Optometri ada masa depan yg baik tak di Malaysia ?
    kalau rabun layak ke amik course nih ?

  133. Nur Afrina berkata:

    Assalamualaikum……sya brkemugkinn akn megambil corse Culinary Arts..sy dah apply dah kat upu…isyallah dpt…AMIIN. Tp malang yer biasiswa mara dah tutup…bab leka punya psl..=..=”….tp sy de cek biasiswa mara…tp x de seni kulinari…dan susah nak jumpa biasiswa yg de kulinari kat biasiswa2 lain…tawu x biasiswa yg de utk kulinari skali…DAN sy de jumpa biasiswa for swasta iaitu “Dana KCM” …wang die same byk ke gan biasiswa gan U krejaan..? or bagi ckit je…dorg tanggug sara idupp sy x..??? DAN..Negara apa yg pling BAGUS utk sy blaja dlm seni kulinari…???? maaf byk tanye pula.. trime kasih atas jasa baik anda…akn sy hargaiii…^v^

  134. aaaaaaaa berkata:

    salam saya nak tanya di UIA apa bidang2 yg ada dlm asasi sains kesihatan bersekutu???minta senarai kan semua>>>lagi satu di asasi sains kesihatan bersekutu di UIA ada fisioterapi x???harap reply ye….

  135. Akmal Hakim berkata:

    @Fayyad, apa-apa jurusan sekalipun sekiranya kita produktif, memang sentiasa ada ruang untuk bekerja. Buat masa ni jurusan bio memang mendapat tempat di Malaysia

  136. Akmal Hakim berkata:

    @Nur Afrina

    Tentang info untuk biasiswa saya tak dapat pastikan. Mungkin boleh rujuk internet atau hubungi pihak berkenaan. Kalau tak dapat biasiswa MARA masih lagi boleh apply PTPTN atau pinjaman mana-mana pihak. Biasiswa kebanyakannya mengikat kontrak (boleh jadi baik, boleh jadi tidak), boleh terus dapat kerja kalau perform.

  137. Akmal Hakim berkata:

    Saya dah listkan asasi sains kesihatan bersekutu spt di post.

  138. assalam..saya ni x brkesudahn konfius nye..sye pelajar cmerlang spm aliran akaun agama jep..alhamdulillah..awak ni bguih arr spOrting kOt..
    1*cmne nk jd brfikirn + cm awok yek..??uhuhhu…lari topik dh.. :P ..sye spatUtnye dpt smbOng blajr d matrix akaun 1taun 2010..sO biarkn ea..brg yg lps jngn dkenang..dn sye smbung bik stpm..skang nie dh jd ex dax stpm..dpt result x meletop lngsung sbb bnyek x siyes bljar kOT..dpt 2.76 lbih jep cikit ag nk 3 kOt..

    Oleh e2 sya tkOT X dpt smbONg blajr degree sbb pOinter sye cikit kOt..sO sye bli nO pin upu yg lpsn spm nye jgek..cm dew dua no pin1 lpsn stpm 1 lpasn spm..
    2*bleh kew wt cmni cm x pernah dbuat owg pon..???
    3*klu lpsn spm cm nk bik coz asasi akaun..tp mampu ke saye yek..susah x asasi???..sbb sye mnat ngat ngn akaun..cm bdg pngiraan cikit..

    mak sye sUh sye bik coz cm frmasi ,fisioterapi,n prgigian..hmm..
    4*npew akaun x de mase cerah kew..??ermmm..
    5*mak sye nye pilihan 2 ade mase cerah x ..??..stpm lak bnyek sye bik cos pndidikn akaun..
    6*sya tkot x lpas ujian medsi..hmm.sbb mse lpas spm ri 2 cm gabra je jwb soaln insak yg kplspm tuh..pnjg nye ‘blog ku ni hahar..’..nk2 result sye nk yg x berapew mmuaskn..
    7*ramai x yg bik akaun pndidikn..??..pinjam awk jap tuk jwp kekeliruan saya nie.. :) ..
    8*ase2 awk pew Uni. yg ase cm leh sye smbong blajar bik degr..cm x de saingan sengit sngat laa.. leh list kn x..??
    9*kew nk suh sye bik dip ..???ayOyO..Owg dh kdpn ku patah blik..ermm..maaf mncuri mse awk..trima ksih bnyek3..
    10*awk ni smbung pew eik..

  139. mawar berkata:

    saya sdg buat degree bio info di UM kerana x minat nak buat medic. ada yg kata course ni x de prospect di msia.. any info?

  140. ciksepet18 berkata:

    Salam,sy merupakan pljar tingkatan 5, kls perakaunan dan mengambil subjek ekonomi asas,akaun dan +math.sy keliru dlm membuat pilihan antara bidang ekonomi dan pelaburan kerana meminati keduanya ,sy juga ingin tahu tentang pengurusan perniagaan,p0hon bantu sy ,trimas,,

  141. abu zarrin berkata:

    Saya akn ke matrik 27hb ni n sya dpt jurusan sains setahun. Saya minat seni bina. Boleh x cerita serba sedikit laluan untuk sy mengambil jurusan sni bina d universiti terutama sekali berkaitan pointer di matrik yg perlu diperolehi untuk ambil jursan seni bina d u

  142. nadzirahmumtaz berkata:

    salam . saya memang berminat dalam subek perakaunan . saya ditawarkan membuat persediaan ke australia di bawa tajaan mara dalam kos tersebut . saya masih dilema sama ada mahu pergi matrik atau persediaan .

  143. fiza berkata:

    nadzirahmumtaz, awak minat dan awak ditawarkan kursus tersebut kenapa masih bingung? Matriks perlukan usaha yg berlipat ganda dan belum pasti kesudahannya. Sangat rugi jika awak lepaskan peluang yg ada? Harap membantu.

  144. zura_97 berkata:

    assalamualaikum. saya zura (bukan nama sebenar), umur 16 tahun. di sekolah saya mengambil aliran sains akaun. cita-cita saya nak jadi doktor. adakah saya perlu mengambil aliran biologi untuk melayakkan diri saya menjadi doktor bawah kerajaan? atau perlukah saya tukar cita-cita saya?

    saya juga keliru, ramai berkata yang sesiapa tidak mempunyai aliran biologi, tidak akan sama sekali menjadi doktor melainkan doktor swasta? harap en. akmal dapat membantu.

  145. Nurwal berkata:

    Assalamualaikum, saya ingin mengetahui tentang matrikulasi. Saya pelajar saims tulen di smk. Bagaimane kalau saye nak minta ambil jurusan psikologi? Saye amat berminat untuk mengambil bidang psikologi, dan saye tidak meminati bidang sains tulen. Kecuali subjek biologi.

  146. NasihaShakina berkata:

    Assalam. Sy pelajar lepasan asasi sains. Alhamdulillah sy brjaya dapat cgpa 3.9. Tp sy xdpt course yg saya nak iaitu medic/dentistry :( Instead, sy di offer course optometry di sebuah ipta. Sy xnampak bidang ni boleh pegi jauh selain bukak bisnes kedai cermin mata. Patut ke sy apply ipts untuk medic/dentistry? at least pd pendapat saudara . Terima kasih :)

  147. jueliana berkata:

    Salam..
    Sy plaja matrikulasi program stu tahun.. Sy mgalami msalah xbole catch up dan sentiasa merasa resah n ingin mnangis stiap hari sy buntu ape yg ptot sy buat bole admin bg pndpt?

  148. Akmal Hakim berkata:

    Jangan menyerah kalah.

    Burung tak akan terbang kalau tak ada angin yang menentang

  149. qiuhairiy berkata:

    Saya pelajar kolej sedang mengambil course in IT software.. maklumlah IT susah bkn saja dri segi teknikal malah dri emotional.. bljarnya tak susah.. cuma buah mulut org tentang bidang ni agak xbaek.. gaji rendah la.. apa la.. walaupun pointer amat baek.. namun masih ada keraguan dalam hati dgn bidang ni.. research pasal semua pasal IT ni.. masih tak jumpa bnda yg bleh senang kan hati.. yg buat sy yakin dgn bidang ni bleh selari dgn ekonomi skrg.. malangnya IT mesti pun semakin maju laju dgn kos sara hidup semakin naik.. still gaji org yg amek bidang ni bg yg baru sama seperti org kerja 7eleven.. selama ni saya cuma jalani hidup sebagai pelajar namun x ada ketenangan..

  150. arif berkata:

    assalamualaikum.. disini saya ingin bertanya… saya mendapat 2 tawaran belajar. pertama tawaran dari politeknik jurusan dip. senibina manakala tawaran dari uitm jurusan dip. senibina landskap. saya amat buntu ketika ini kerana kedua2 jurusan itu belum pernah saya belajar semasa dia sekolah menengah atau dgn kata lain saya tiada basic mngenai jurusan tu. saya ingin sekali meminta pandangan tentang masalah saya ini. buat pengetahuan saya mmg btol btol berminat dengan senibina. tapi saya tiada pengalaman dalam kos ni. saya tidak mahu membuat pilihan yg salah, kerana masa depan saya yg ditaruhkan. apa pandangan saudara mmandangkan saudara mmg terlibat dalam bidang ini. atau mungkin saudara boleh memberi sedikit tips2 belajar/pengurusan wang semasa mengikuti jurusan ini.. saya tahu jurusan ini amat mmerlukan perbelanjaan yg bnyak.. saya harap en. dapat memberikan pandangan.. terimakasih.

  151. Akmal Hakim berkata:

    1) Ambil senibina lebih baik, kerana dalam senibina akan belajar ilmu landskap juga.

    2) Saya juga bidang yang tiada kena mengena dalam bidang senibina. Saya mengambil 13 subjek dan saya dari sekolah agama. Senibina adalah kursus profesional yang melibatkan kemahiran seni + sains. Kalau minat kedua-dua ini boleh dipupuk.

    3) Senibina memang melibatkan banyak wang. Model, board, alatulis, bahan komputer dsb. Bagi saya permulaan untuk kos ini sangat tinggi. Untuk menjaga kewangan, saya sarankan sediakan kewangan yang cukup untuk alatan senibina sebanyak RM200-500 setiap semester. Pastikan alatan semua dijaga (kerana akan diguna jangkamasa panjang), mungkin boleh tag nama untuk setiap alat tulis, samada tercuri atau tertukar memang selalu berlaku.

    Harap menjawab

  152. arif berkata:

    terima kasih atas pandangan. tp apa yg saya tahu, ade yg mengatakan bahawa dip. senibina di politeknik tidak mendapat akreditasi dari LAM(part1). adakah perkara ini mmberi kesan apabila saya ingin mencari kerja kelak?? mngikut apa yg saya faham, tanpa akreditasi ini, tempoh pengajian saya akan mnjadi lebih pnjang jika saya ingin mnjadi seorang arkitek graduan.

  153. yanadorek berkata:

    assalamualaikum…..akhirnya saya jumpa article pasal keliru…i wish sy jumpa and read this SUPERB ARTICLE before i proceed my degree….PLEASE SHARE THIS ARTICLE TO OUR YOUNG BROTHER AND SISTER…..dah terlambat untuk sy TAPI NOT FOR THEM….the bright future waiting for them in sha ALLAH…..guide them and motivate them,,,we had nothing to lose….salam sekali lagi kepada admin…mungkin sy boleh refer admin as a person yang acknowledged through his own experienced, masya ALLAH… thank you so much for sharing ur precious puzzle of ur life…sy sekarang mengalami kekeliruan yang waras. saya masih lagi terus mencari dan mencari matlamat saya selepas menggengam sarjana muda sains kimia (analisis forensik), YA, tanpa disoal, saya lepasan diploma serta dianugerahkan pelajar terbaik program untuk keseluruhan,first class student utk diploma. namun kebijaksanaan saya memilih arah tuju atau matlamat hidup makin berkurang selepas menggenggam degree second class holder..betul,degree sy pilih ini adalah degree sya pilih dlam keadaan tergopoh gapah kerana pada mulanya sya dapat meneruskan degree farmasi…namun saya ingin menggengam degree yg blajarnya hanya 2tahun setengah compare to 4years….namun usaha saya ketika menjadi pelajar degree tidak sehebat usaha saya ketika menjadi pelajar diploma…akhirnya pointer sya hanya ckup2 untuk melayakkan saya mendapat 2nd class degree holder..dlam saya bersyukur, saya telah bersetuju untuk menyambung master of science (biochemistry) by research (ya keputusan diambil juga dalam keadaan tergopoh gapah),,walaupun saya belum menjadi pelajar official master, belum mendaftar selama 8 bulan. selama itu saya menyiapkan proposal saya dan supervisor sya hanya menunggu saya mendaftar and masuk lab…namun pada saat saya harus mendaftar, hati saya bersungguh2 menyatakan “JANGAN”….. hati dan otak saya bersatu membuat keputusan “jangan teruskan”……i learnt from my mistake…berhati2 and ambil masa (jgn rushing) utk membuat satu keputusan study or jangan dulu… satu idea PASTI TERDETIK DALAM MINDA saya adalah utuk bekerja,,,ya saya nak kerja dulu,,,,nak dapatkan pengalaman,,,walaupun saya belum tekad nak bekerja, tapi saya tekad utk tidak teruskan master sy….reality sekarang adalah degree saya tidak menjanjikan peluang pekerjaan yang byk kepada sy. lebih2 lagi tempat hometown sy, kuching sarawak (sy tidak dapat bekerja jauh kerena menjaga ibubapa). now saya seakan2 hilang arah tuju dan tiada matlamat. kerana saya tidak pasti di mana my real standing point…i lost that…. i console myself by sharing my knowledge and my ilmu dgn pelajar tusyen saya. niat di hati ini..biar aku rasa pahitya, kerna manisnya kan lebih terasa untuk mereka. sy dam keadaan bersabar n syukur namun tipu la jika merasa selesa dgn keadaan sekarang…saya mencari arah tuju and matlamat saya…mohon nasihat…='( sedih,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  154. Akmal Hakim berkata:

    @arif,

    Tak ada akreditasi memang memberi kesan, tapi untuk peringkat diploma kalau berjaya untuk sambung ke peringkat part 1 degree (di universiti yang ada akreditasi) itu tak ada masalah. Tapi andaikata itu sahaja jalannya, maka bagi saya tak ada masalah, proses akreditasi boleh dapat dengan mengikuti examination yang LAM sediakan. Ada sedikit bayaran yang dikenakan.

    @yanadorek,

    Ya saya setuju. Kadang-kadang kita memang tak dapat buat keputusan, jadi tak usah terburu-buru. Ramai yang buat kesilapan ni untuk ‘secure’ tempat, padahal ini mungkin akan menutup possibility untuk memilih pilihan lain.

    Pandangan saya yanadorek, sekiranya tidak ada peluang pekerjaan, ciptalah pekerjaan. Kerajaan memberi pembiayaan yang banyak pada usahawan muda. Mungkin perlu berkonsultasi dengan MOSTI atau pihak kerajaan untuk wujudkan bidang sains di sarawak, samada makmal atau sebagainya, insyaAllah ada peluang, lebih-lebih lagi ramai yang bakal menikmati pekerjaan di sana.

  155. Iqin berkata:

    Salam saya nak tanya. Saya dapat tawaran Electrical & electonical engineering di politeknik dan Culinary Arts di UiTM. Saya nak tanya peluang pekerjaan yang mana lagi luas? Saya memang student science masa sekolah tapi saya tak minat. Saya nak cuba Engineering tapi saya takut saya tak boleh bawak. Saya agak minat dengan Culinary Arts jadi saya nak mintak pendapat. Yang mana satu saya patut pilih?

  156. Akmal Hakim berkata:

    Kalau perbezaan antara kejuruteraan elektronik dengan kulinary, lebih besar peluang pekerjaan kejuruteraan elektronik. Kalau nak dibandingkan kulinari dari UiTM dengan program kulinari lain yang kebanyakannya dari swasta, lebih besar peluang dari UiTM berbanding yang lain.

    Nasihat saya : Usah bimbang atau risau tentang peluang pekerjaan. Malaysia adalah negara membangun dan peluang pekerjaan sentiasa ada.

  157. danny berkata:

    huhu sye memg tgah buntu ,memilih,bidg yg sesuai…sye rase cm xd tjuan je…tp sye brfikr kulinari mint..sye..

  158. Annur berkata:

    Assalamualaikum, saya ingin bertanya, saya masih keliru hala tuju saya, saya mendapat keputusan yang bagus daam exam, bidang yang saya ambil di matrikulasi ialah sains fizikal, saya ada mendengar ,bahawa jika buta warna,tidak boleh menjadi jurutera .betulkah pernyataan tersebut ?

  159. Akmal Hakim berkata:

    Saya tak pasti mungkin terhad kepada beberapa bidang kejuruteraan. Boleh research atau bertanya kepada yang lebih pakar

  160. yanadorek berkata:

    annur,
    salam…awak minat engineer? teruskan.awak boleh research pengalaman student engineer or contact direct dengan die org. zaman canggih skrng ni.kalau budak uitm, sy pasti dieorang tak lokek nak share ape2 pun sbb kte dh ade mentality membantu anak bangsa dan negara..budak university len pun same gak.semua baik2..so cari senior awak balik ke, yg ambik engineer. awak mesti buat research before decide ape pun. sy punye result dr upsr until diploma cemerlang, tp degree tak seberape.why? sbb tak pasti bidang yg diceburi.don be like me…-yanadorek-

  161. MIRA berkata:

    salam . saya pelajar politeknik kos DEP(elektronik komunikasi) , sem 2 . saya menghadapi masalah sekarang sebab saya tak suka mengira dan elektrik . saya dah berusaha tapi akhirnya menemui jalan buntu . saya ingin tukar kos tapi sukar untuk memilih kos yang sesuai . saya amat meminati sastera . kos ape yang patut saya pilih dipoliteknik ?

  162. atiqah berkata:

    Salam…saya juz nk tnye…sekarang saya sedg study ijazah srjana muda sc bioperubatan di ukm..masalahnye sy x minat dgn biologi bgai nie and saya lebih meminati bidang engineering chemical..tapi malangya parents sy x bg smbung ke course tersebut…sbb peluang krjaya x menyerlah…sedih sgt :(
    What u should i do now??teruskan ke atau tukar ke engineering??
    Thanx :)

  163. atiqah berkata:

    Lagi satu keputusan exam sy utk kos bioperubatan nie pun x memuaskan..byk C- je..lagi2 utk anatomy dan biokimia..sob3 :'(
    Niat nk tukar tu masih berkorbar2…

  164. miss confused berkata:

    Salam…. Boleh tak saya ambil jurusan akauntan walaupun saya merupakan pljr aliran sains?? Sbb saya mmg tak berminat untuk ambil jurusan medic…engineering… Tgh pening skrg nie…hehe

  165. Akmal Hakim berkata:

    Miss confused, boleh

  166. Akmal Hakim berkata:

    Atiqah, saya sarankan saudari menukar course dengan kehendak diri. Be truthful to yourself, masa depan kita kita yang mengaturnya. Selamat berjaya

  167. Madiha berkata:

    Salam,sy pelajar lepasan spm 2013 .skrang tgh tggu result..sy berminat sgt dgn kos kulinari ,,apa kelayakan yang perlu sy ada,.dn u kerajaan mna yg menawarkan kos ni..

  168. Nurul Amelia berkata:

    Hhah pening mane nak cari kolej kamahiran seni kulineri yg lepaan PMR
    KOLEJ yg ade belajar kemahiranjeer
    tengah cari

  169. nana_colusia berkata:

    salam , mintak pendapat tentang course Ict . sebab saya sekarang enrol asasi teknologi ict dan pernah mengambil ict semasa di tg.4 & 5 . saya lepasan spm 2013 so kira fastrek la ni . tapi , andai kata resutt spm yg kluar memberangsangkan dan saya dpt offer lain yg saya suke , berbaloi tak saya keluar ? job prospect utk ict ap je ye sekarang ni ? sbb ap yg saya dgr kbnyakannya ke arah negatif . thanks . =)

  170. MUHAMMAD MUZAKKIR BIN A. RAHIM . berkata:

    Salam, saya seorng pelajar tamhidi sains dan teknologi USIM, bolehkh saya mngambil degree di uni lain?? kerana sy ingin mngambil bidang farmasi tetapi USIM tidak menawarkannya…

  171. Akmal Hakim berkata:

    Muzakkir, boleh.

  172. afiq berkata:

    sy nk bertanya, jika sy meminati bidang geologi petroleum..bidang apa sy patut ambil pada peringkat diploma/asasi?

    harap dapat ade yg membantu, nk isi upu ni..hehe

  173. lorina berkata:

    slm..sya lepasan stpm…result dh agak pointer dlm 3.00..sya dr aliran kemanusiaan….apa sye kna buat pas nie?ambk course ape?confuse sgt2

  174. Asyura berkata:

    Saya ada satu soalan. Kalau kita buat asasi under ipta (contohnya asasi dia UIA) boleh ke kalau nak sambung degree under ipts pula?

  175. Akmal Hakim berkata:

    Lorina cari minat sampai rasa boleh bahagia bekerja dalam bidang itu. Ambil test dan sebagainya agar tidak tersalah pilih bidang

  176. Akmal Hakim berkata:

    Boleh kebiasaannya universiti ipts offer diploma, dan tak ada ‘bridge’ asasi sebab tu asasi dibawah kpm dan ipta diterima untuk program ijazah ipts.

  177. leon leo berkata:

    saya pelajar asasi uitm sesi 2013/2014….utk apply upu bg smbung degree ni amatlah memeningkan,…sy berminat dlm bidang medic n farmasi tp sbb pointer for sem 1 sy just 3.5….so sy just nk apply sains kesihatan spt optometry or bioperubatan…coz takut apply medic or farmasi tp tk dpt n nnti dpt course lelong…so patut sy still apply farmasi or just apply course sains kesihatan???

  178. Nzakiah berkata:

    sy br je dpt kptsn 8A 3B,,yg B tu FZ(B+),KM(B),BIO(B),,so nk tnya kalau sy nk amik asasi farmasi agak2 result tu ckp strong x?yelah sbb msti ramai lg yg dpt 11 A yg mintak asasi ni!agakk2 dpt tak asasi farmasi ni?hope dpt bantu

  179. najwa berkata:

    Salam . saya Nak Tanya . ape perbezaan sains Tulen , sains hayat dgn sains kesihatan?Kalau saya nak smbg stadi dlm bdg perubatan , saya kene buat asasi dlm bdg sains ape ? Sains kesihatan ke sains tulen ?

  180. Akmal Hakim berkata:

    @leon leo

    Teruskan bidang farmasi sebagai pilihan pertama dan kedua, selebihnya boleh pilih sains kesihatan bersekutu. Sekiranya tak dapat, boleh cuba datang ke pejabat atau tanya proses rayuan.

  181. Akmal Hakim berkata:

    @Nzakiah

    Boleh cuba, tapi setahu saya kebanyakannya list daripada yang dapat A. Pandangan saya, ambil matrikulasi KPM dan ‘balas dendam’ untuk bidang bio science, dapatkan pointer 3.6 ke atas.

  182. Akmal Hakim berkata:

    Sains tulen – Kimia Fizik Bio antara salah satu tu, belajar secara khusus
    Sains hayat – Segala yang berkaitan dengan bio, contohnya biomedical, biophysics, zoology dsb, dan mungkin buka kepada bidang medikal
    Sains kesihatan – Disiplin yang menjurus kepada healthcare, contohnya radiology, nursing, pharmacy, medical dan sebagainya, bergantung kepada pointer.

  183. Akmal Hakim berkata:

    Biasanya asasi perubatan. Kalau di matrikulasi jurusan sains hayat.

  184. Burning Archer berkata:

    Saya nak buat matriks tapi tak sempat buat permohonan sebab lambat ? macamana sekarang ni ?buleh lagi ke nak merayu ke apa apa ? lagi satu … university college tati laku ke tak ? kalau dapat buleh kerja kat mana ? saya tak nak kerja di trganu ?

  185. farhana berkata:

    salam. saya nak your opinion pasal course architecture ni. ambition saya memang nak jadi arkitek. so i dah decide nak sambong dekat ipts utk program foundation lepas tu degreen in architecture. ada satu college ni baru call saya and try to convince me untuk ambil course accounting sebab course ni bnyak peluang pekerjaan berbanding dengan arkitek, dia cakap lah. tapi saya memang tak minat accounting, dia cakap dgn my mom untuk pujuk saya ambil accounting. macam mana ni :(

  186. Akmal Hakim berkata:

    Be truthful to yourself and decide your own future.

    1) ibu bapa nak anak-anak berjaya dan dapat kerjaya

    2) adik mungkin tak tau yang kerjaya senibina ni sangat luas bidang pekerjaannya

    3) orang yang offer bidang belajar tu nak ramaikan lagi pelajar swasta dan dapat $$

    4) masa depan kita, kita yang tentukan

    5) do what you love. Dalam kehidupan ni duit bukan segala-galanya.

    6) ingat, kapak untuk memotong. Kita nakkan kayu bukan kapak yang mahal. Bekerjaya dalam bidang yang kita suka memudahkan apa yang kita nak ‘potong’.

  187. amnaaflah berkata:

    salam.akhi.tumpg tanya.
    betoll ke,kalo perubatan kat usim x diiktiraf.?

    and knp ade org nak mbk IB/Alevel sume instead of matrik or foundation yg biase2 yg saya rase takdelah sush sgtt(yeke)
    ataupon mbk IB and Alevel ni ade klebihan dy?
    jazakillah^^

  188. maisarah lisa berkata:

    Salam.. saya dapat panggilan temuduga untuk asasi alam bina um . Dalam masa yang sama saya juga dapat panggilan demuduga dari uitm art and design. Tarikh dan masa temuduga kedua duanya adalah sama. Jadi saya perlu pilih salah satu. Kalau ikut kan minat saya lebih berminat kepada art and design kerana saya tidak tahu sejauh mana boleh pergi dengan alam bina. Mungkin saudara mempunyai pengalaman dalam alam bina. Susah atau mudah asasi alam bina? Dan boleh terangkan sedikit apa yg dipelajari ?

  189. Akmal Hakim berkata:

    @amnaaflah, kalau tak diiktiraf dari siapa? Kalau ada jurusan yang menawarkan sarjana muda dan diiktiraf oleh MOE, maka sijil sarjana muda itu diiktiraflah. Mungkin dari aspek praktis belum tentu, atau mungkin perlu menjalani beberapa latihan @ peperiksaan tambahan, itu perlu rujuk dari universiti tersebut.

    Kenapa ada orang ambil IB/A level, sebab kenyakan universiti swasta, luar negara mengiktiraf IB dan A level sebagai foundation/matriculation curriculum, maka boleh diterima di mana-mana hatta universiti awam sekali pun.

    @maisara lisa : Pilih apa yang terbuku dihati. Art and design melibatkan dunia abstrak dan seni. Kalau berminat bidang seni banyak cabang baru boleh diperkembang. Untuk Seni bina, bidang ini lebih khusus dan banyak praktikal. Kata orang putih “Architecture is the mother of art”, dan melalui senibina saudari akan belajar sains dan seni. Senibina lebih menjurus kepada kerjaya profesionalisme, dan jangkamasa kursus ini memakan masa jauh lebih lama daripada art & design.

    Untuk pengetahuan, saya juga ambil bidang seni bina dan saya juga sedang praktis seni sebagai kerjaya.

  190. Yanni berkata:

    assalamualaikum,
    kalau saye msk form 6 aliran kemanusiaan boleh x nnt saye msk dip/degree sains komputer???

  191. f.naim berkata:

    assalamualaikum, sejak kecik memang cita2 saye nak jadi arkitek. dan sampai sekarang cita2 tu still saye pegang. tapi malangnye saye x dpt satu tawaran pon untuk bidang senibina walaupon dalam upu hampir semua pilihan saye letak senibina. tp matrikulasi aliran sains dpt pulak. so saye ambik keputusan masuk matriks dan bercadang sambung degree dlm bidang senibina. masalahnye boleh ke saye dpt bidang senibina ni? ade peluang ke untuk pelajar matriks sains utk sambung degree bidang senibina?

  192. Nur berkata:

    Assalamualaikum bro,
    Dulu time belajar kat skolah , saya selalu berangan lah nak jadi Dermatologist tak pun nak amek bidang farmasi. Tak pernah pun terfikir nak amek bidang agama. Btw, saya ni pelajar aliran sains agama dan alhamdulillah sy dapat stret A’s SPM. Tapi result utk subjk agama sy lagi bagus drpd subjk sains. Then time isi upu, parents mcm galakkan utk amek bdg agama sbb dlm family terdekat takpun yg terjauh xde pun yg betul2 amek bidang agama, so diorang ni berharap lah sy yg amek bdg agama. Saya bukan taknak ceburi bidang agama ni, malah sy sgt2 minat sbb kos yg sy dpt tu mostly blaja in arabic. Cuma saya takut saya ni x layak, saya takut saya blaja separuh jalan, saya takut x dapat berbakti kpd keluarga & masyarakat, dan honestly saya takut xde pekerjaan utk saya ceburi pd mase akn dtg dan banyak lg sbnarnye T.T Saya x tau kenapa sy terlampau memikirkan semua benda ni. And 4 ur information, sy telepas utk memohon jpa/mara, saya rase budus betul padahal ramai yg dok mengejar biasiswa ni. Lagi2 bile kwn2 sy yg stret As semua dok amek medic, farmasi, engineering lah dll . Saya ni bukan lah dr sekolah agama pun, saya ni budak sbp. Saya rasa rendah diri betul sbb mostly sy baca kat internet, kos yg sy dpt ni, ramai budak skolah agama. So my really actual question is should I just go on dalam bidang agama or should I change my path and continue in science field ? Please help me thank you

  193. Akmal Hakim berkata:

    @Yanni
    Boleh

    @f.naim
    Boleh, USM terima tawaran matrikulasi untuk bidang seni bina, dan mungkin beberapa universiti yang lain seperti UPM. Cuba call mereka untuk pengesahan.

    @nur
    Pilih apa yang terbuku di hati. Tanggungjawab dan jihad kita adalah pada apa yang bakal kita sumbangkan. Umat kekurangan kepakaran, dan tak semestinya bagus dalam bidang profesional tak boleh menyumbangkan sesuatu untuk agama.

    Kalau saya adalah Nur, saya memang dah firm tak akan pilih bidang agama. Saya dah jumpa ramai orang komplen tak boleh bawa bidang yang dia tak minat, ada yang even nak tambah degree lagi nak mencari minat baru dia.

    Tentang biasiswa, tak penting pun. Nak belajar kena usaha bukan bergantung pada perkara lain. Belajar susah-susah tapi orang lain yang tentukan masa depan kita tak guna juga.

  194. wan izzati berkata:

    Salam , sy nak tanya beberapa perkara. Moho n saudara bantu saya. Sy sangat meminati kos software engineering. Sy berharap sgt dapat kos tu. Jd sy ingin tanya, berapa pointer untuk layak ambil kos software engineering? Dan u manekah yg ade kos software engineering ini? Dan satu lg, semasa isi upu, sy isi upsi sebagai pilihan kedua. Bg sy, upsi itu hnye backup. Tp skrg sy tkot sy akn dpt kos di upsi dan tidak berpeluang lg dpt kos software engineering. jd semasa pengisian upu fasa 2 nanti, sy ingin ubah pilihan prtama nnti software enginneering. tp pilhan kdua iaitu upsi x dpt diubah dh kn :( sy lepasan matrikulasi 2013/2014. mohon sgt2 saudara bg penjelasan. Terima kasih :)

  195. Amira Iskandar berkata:

    salam.. saye amk stpm bisnes.. saye boleh amk kedktoran x mse degree? sye spm sains tulen.. sye bole jdi dktor x?

  196. OMG berkata:

    Assalamualaikum
    Sye dpt smbg ijazah fizik gunaan utk bln 9 nnti. Sye nk tnye course ni brpeluang keje cmne nnti utk akn datang? Bla sye nk mohon pnjman negeri pn xde dlm list course mcm course ni x mmbwa peluang cerah akn dtg..sbb sye risau x de rezeki nk dptkn mne2 biasiswa

  197. anne kay berkata:

    salam, saya lepasan spm 2013 dan mengambil aliran sains tulen. sy kurang berminat utk belajar dlm akademik sbb byk kelemahan yg ada dlm diri sy. salah satu nya sy tiada self-confident utk expose kan diri depan public. sy berminat utk ambil skills iaitu pastry. sy telah apply IKBN dlm kos pastry dan bercita-cita utk buat bisnes sendiri kelak. adakah betul tindakan sy ? adakah pastry dpt mmberi kan sumber pendapatan bagi sy kelak ? dan antara pastry dgn kulinari, yg mana lebih baik pd pendapat abg ? terima kasih

  198. Akmal Hakim berkata:

    1) Mungkin saudari bukan yang jenis suka pada teori, tapi lebih kepada skill-based learning. Tahniah kerana tahu kelemahan dan kekuatan.

    2) Kebiasaannya bisnes bukanlah hasil daripada universiti. Sekiranya saudari minat berniaga, mulakan dari sekarang, sambil ada skill yang ada.

    3) Saya sarankan kulinari adalah lebih baik kerana kursus kulinari lebih ‘established’ dan lebih besar skop skill saudari.

    4) Usah risau dengan pendapatan, rezeki ada di mana-mana, cuma jangan malas.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 95 other followers

%d bloggers like this: