Episod 184 : Rosak Dibaikpulih

Disember 15, 2012

“Kecuali orang yang bertaubat dan beriman serta mengerjakan amal yang baik, maka orang-orang itu, Allah akan menggantikan (pada tempat) kejahatan mereka dengan kebaikan dan adalah Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani” [Surah Al-Furqan]

Image

Sejak di rumah saya mempunyai Astro, saya seringkali menjenguk History Channel untuk meninjau satu siaran yang paling saya minati, American Restoration. Saya amat tertarik dengan kepakaran ‘geng bengkel’ ini mampu membaiki hampir kesemua sekali. Hantarlah apa-apabarang yang penuh dengan rosak karat atau mekanisme bagaimana sekalipun, tak ada yang tidak boleh diperbaiki.

Yang menentukan ia tak boleh dibaiki, hanyalah $$$,  bajet!

No money no talk!

Kadang-kadang saya tertanya, mengapa klien sanggup hantar barang yang rosak sebegitu, berkarat dan kenapa mereka tak beli sesuatu yang baru, atau yang lebih baik?

Jawapannya sentiasa sama, bangga dan gembira setelah diperbaiki;

“This brings back old memories!”

Baca baki entri ini »


Episod 183 : Tak Cerdik Tak Boleh Pilih!

Julai 30, 2012


Pengkapitalisan Umat

“Alah zaman nabi pun ada orang Miskin!”

Epidemik, sekiranya kita mulai perasan cara pemikiran kita sedikit sebanyak sedang dijangkiti satu cara berfikir untuk memandang tinggi rendah seseorang berdasarkan status. Orang yang kaya di atas, orang yang miskin berada di bawah. Boss di atas perlu di ikut, kita di bawah ‘apakan daya’. Gaji diterima tak kira banyak mana, asalkan duit jalan, yang majikannya duduk goyang kaki, “PASTIKAN KERJA SIAP!”

Itulah yang dinamakan kapitalisme. Pembezaan antara dua golongan, VIP vs GOLONGAN STANDARD.

Baca baki entri ini »


Episod 183 : Ketika Aku-Kau Mengkritik

Disember 31, 2011

“Apa pasal kau punya lukisan macam tak siap je?”, kata Ahmad kepada Ismail.

Your painting is very messy! I don’t think you are good enough to be an artist. Go take some other courses that fits you”, kata seorang pensyarah kepada pelajarnya.

“Waaah, cantiknya lukisan anak mak. Mana Nurul belajar melukis ni?” Kata seorang ibu dengan penuh bangga.

Adakalanya berada di dalam sistem pembelajaran dunia seni bina ini, persekitaran ini (study environment) saya penuh dengan kritikan. Samada dari peringkat pensyarah, rakan-rakan, senior, junior isu mengkritik hampir-hampir setiap hari. Kadang-kadang kritikan yang datang berbentuk membina (constructive), dan ada juga bersifat menjatuhkan (destructive). Sebab inilah saya terasa penting untuk menulis, ketika kita mengkritik, apa yang berlaku, untuk apa, kesan, dan kepentingannya.

“Semua orang adalah pengkritik – kerana semuanya mempunyai pandangan tersendiri. “

Baca baki entri ini »


Episod 182 : Don’t Do Nothing

September 28, 2011

It’s been quite a while since I wrote the last post. So I have to update SK even just a bit. This is my 2nd post in English, since I intended to tell certain quotes which I wrote earlier in English. There are times beautiful quotes came out of no where from your thoughts,triggered when somebody asked something. As a personal record, I have to write it down here.

Baca baki entri ini »


Episod 181 : Secantik Ikatan Riben

Ogos 5, 2011

“Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran), dan kuatkanlah (perteguhkanlah iman) kesabaran kamu, serta bertaqwalah kamu kepada Allah, supaya kamu beruntung (beroleh kemenangan).” [Ali Imran : 200]

 

Masalah adalah ibarat tali.

Kadang-kadang bertambah-tambah bersimpul. Angkara runsing, kita cuba meleraikannya, tetapi ia bertambah berbelit pula.

Apa yang difikir ketika itu?

Belitan tali yang tak pernah-pernah selesai? Atau kembalikan tali kepada asalnya, cantik sediakala?

Baca baki entri ini »


Episod 180 : Semudah ber-Sama

Ogos 4, 2011

foto dari Yariska, deviantart

Mengambil kata-kata saya dari Facebook bertarikh 30 Jun

“Kitalah sebenarnya yang sengsara dengan pencarian kita atas perbezaan kita, berbanding apa yang kita tahu atas persamaan kita.

Kitalah sebenarnya yang akhirnya rugi dengan pencarian kita atas kesalahan orang-orang kita, berbanding apa yang kita sokong melalui kebaikan yang kita kongsi”

Hari ini kita berpuasa, sama lapar, sama dahaga.

Hari ini kita bersama-sama mengejar pahala, menjauhi dosa.

Ayuh, elakkan diri dari membeza-beza.


Episod 179 : Sebahagian Besar ‘Prasyarat Kematianku’

Ogos 3, 2011

“Apabila seorang anak Adam mati putuslah amalnya kecuali tiga perkara: sedekah jariah atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak soleh yang berdoa untuknya.” [Hadis Riwayat Muslim]

Sesekali apabila saya membelek-belek nota diri ‘Prasyarat Kematianku”, saya merenung akan tulisan saya akan tanggungjawab yang perlu saya pikul ke atas keluarga saya.

Hati sebak.

Kalau difikirkan, saya tidak pernah merasa bagaimana susahnya seperti mak abah. Hampir-hampir senantiasa mak abah pastikan apa yang saya ingini terlaksana.

Baca baki entri ini »


Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 95 other followers